open-navfaktor-logo
search
Selektorska križaljka
Ostaje li Petev? Ako ne, spremite želudac za Erikssona, Magatha, Muslina...
U narednoj sedmici bit će riješena enigma ostaje li Ivaylo Petev na klupi fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
21.12.2022. u 20:23
get url
text

Bugarskom stručnjaku ugovor s poslodavcem istječe 31. decembra, a nekoliko dana ranije sastat će se članovi Izvršnog odbora FSBiH i odlučiti o njegovoj sudbini.

Iako je jedna sjednica Izvršnog odbora održana prošle sedmice, iz Saveza tvrde da selektor A reprezentacije nije bio na dnevnom redu.

Potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH Irfan Durić nedavno je za Faktor izjavio da će Petevov status biti riješen na sjednici koja se planira između 28. i 29. decembra. O ugovoru selektora je kazao:

- Ili ćemo ga produžiti ili ga moramo mijenjati. Tu nema više dileme.

Logično, složio bi se Čombe, kultni lik iz serije Lud, zbunjen, normalan, s konstatacijom potpredsjednika FSBiH.

Dileme zaista više nema, ali je pravo pitanje zašto Petev odmah nakon utakmice s Rumunijom i okončanja Lige nacija nije dobio novi ugovor, pod uvjetom da u Savezu namjeravaju zadržati Bugarina na klupi Zmajeva.

Nije isključeno da je već ranije zapelo u pregovorima na relaciji poslodavac - uposlenik, kao ni to da Petev traži bolje finansijske uvjete. Navodno, prethodne dvije godine radio je za mjesečnu plaću od 15.000 eura. A sada je doba inflacije...

Ako se u FSBiH tri mjeseca pred start kvalifikacija za EURO odluče zahvaliti Petevu, slijedi novi cirkus oko izbora stratega nacionalnog tima.

U medijima se već spominjao mogući povratak Safeta Sušića, mnogi bi rado na selektorskoj stolici vidjeli Vahida Halilhodžića ili Vladimira Petkovića, koji su bez angažmana, a te opcije su malo moguće.

Kada bi selektorska stolica ostala upražnjena, jasno je da bi brojni menadžeri, mešetari, iz rukava izvlačili i druga imena, a svemu tome svjedočili smo posljednjih godina. Sven-Goran Eriksson, Felix Magath, Slavoljub Muslin, samo su neki od vječitih kandidata za selektora BiH. Možda i Zvjezdan Misimović, direktor Zmajeva, ima spremnu zamjenu, kao što je pravo niotkud pronašao i Peteva.

Petev je na klupi BiH sjedio ukupno 20 puta. Šest puta su pod njegovom komandom Zmajevi slavili, uz sedam remija i isto toliko poraza.

Vrijedi istaknuti da je uoči starta kvalifikacija za EURO zbog prve pozicije u Ligi nacija bh. tim osigurao nastup u baražu, ukoliko kroz kvalifikacioni ciklus ne izbori plasman u Njemačku.

BiH je smještena u grupu s Portugalom, Slovačkom, Luksemburgom, Islandom i Lihtenštajnom.

Zmajevi u martu igraju dvije utakmice kvalifikacija. Prvu na domaćem terenu 23. marta protiv Islanda, a tri dana kasnije na rasporedu je gostovanje kod Slovačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.