O Dodikovom odlasku iz Predsjedništva BiH govori se već nekoliko mjeseci. Jedna struja unutar SNSD-a ga podržava u tome, dok druga smatra da treba ostati u Sarajevu do kraja mandata. 

VEZANI TEKST - Rasulo u SNSD-u, nije se snašao u Sarajevu: Dodik podnosi ostavku u Predsjedništvu BiH!?

Oni koji ga podržavaju da se vrati u Banju Luku i od Radovana Viškovića preuzme Vladu RS-a, njegovi su odani stranački ljudi koji vide, kao i on sam, da je pogubio konce unutar SNSD-a koji je napravio prije više od dvije decenije. Smatraju da bi preuzimanjem entitetske vlade uspio napraviti obrat i ojačati stranku kao što je to uradio u aprilu 2006. godine kada je samo šest mjeseci prije izbora, što su mnogi smatrali političkim samoubistvom, preuzeo Vladu od SDS-a te ubjedljivo pobijedio na izborima u oktobru. 

Drugi koji glasno navijaju da ne dolazi, oni su koji bi da i dalje rade na rasturanju SNSD-a. 

Prema informacijama iz ove stranke do kojih je došao naš portal, najozbiljniji kandidat da ga na temelju Zakona o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH zamijeni u Predsjedništvu BiH do sada je bio Nebojša Radmanović. 

No, izgleda da Dodik smatra kako Radmanovića ne treba kupovati jer mu je odan, te se sve glasnije govori o tome da bi državni zastupnik i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić mogao biti njegova zamjena do kraja mandata. 

Zašto baš Stevandić? Nakon što je izgubio vjernog koalicionog partnera DNS i Nenada Nešića, Dodik sada ne bi da ostane i bez Ujedinjene Srpske i Nenada Stevandića, koji je posljednjih mjeseci javno izražavao svoje nezadovoljstvo zbog odnosa unutar koalicije te čak najavljivao da bi na Opće izbore 2022. njegova stranka mogla izaći samostalno.