open-navfaktor-logo
search
Izborne prevare
Otjerali Hakiju Meholjića, postavili Begu Bektića: Vrh SDP-a pere ruke, a oni su ga direktno imenovali
Službenici SIPA-e uhapsili su tri osobe u Srebrenici, kojima se na teret stavljaju izborne prevare u korist aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića. Prema nezvaničnim informacijama iz SIPA-e, među uhapšenima je predsjednik Općinskog odbora SDP-a Srebrenica Bego Bektić.
01.12.2020. u 13:57
get url
text
get url
text

Uprkos ranijim pisanjima medija, ali i upozorenjima političkih aktivista iz Srebrenice, iz SDP-a danas tvrde da nisu bili upoznati sa izbornim prevarama u kojima su, sudeći prema informacijama i dokazima kojima raspolažu istražni organi, učestvovali kadrovi te stranke.

Za razliku od prošlih Lokalnih izbora, kada su sve probosanske stranke podržale zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice, ove godine to nije bio slučaj. SDP je uskratio podršku Aliji Tabakoviću, pravdajući taj postupak nepristajanjem na svrstavanje u "bošnjačku reprezentaciju".

VEZANI TEKST - SIPA u Srebrenici pretresa kuće i kancelarije SDP-ovaca, varali na izborima u korist Grujičića

Te 2016. godine, kada je SDP podržao zajedničkog kandidata, Općinski odbor te stranke u Srebrenici je predvodio rahmetli Hakija Meholjić.

Međutim, u decembru 2018. godine je došlo do raskola na relaciji Hakija Meholjić – rukovodstvo SDP-a.

Tada mu je, prema izjavama Meholjića, na sjednici Predsjedništva SDP-a klanjem zaprijetio sadašnji potpredsjednik stranke Vojin Mijatović.

- Ja sam diskutovao i on je onda počeo vrijeđati. Ja sam uzeo kaput i izašao. On je "izletio" tamo predame, psovao mater, rekao da će doći u Srebrenicu da me zakolje. E, to vam je tako bilo – potvrdio je Meholjić za Faktor u decembru 2018.

Dodao je da preko takvih prijetnji neće preći i da ih neće oprostiti.

- To me podsjeća na neke užasne stvari. Moj je brat zaklan, otac zaklan, jedan brat mi je strijeljan. I sad meni neko ko je jučer došao u SDP treba da kaže da će doći u Srebrenicu da me zakolje – dodao je Meholjić.

VEZANI TEKST - Bego Begtić omiljeni Grujičićev Bošnjak: SDP-ovac u Italiji dizao tri prsta!

Nekoliko mjeseci kasnije, Glavni odbor SDP-a je izbacio Meholjića iz stranke, a Općinski odbor Srebrenica, uz blagoslove rukovodstva stranke, odnosno direktnom odlukom Predsjedništva SDP-a, preuzima Bego Bektić.

- Mi se u Srebrenici svi znamo. Taj sadašnji predsjednik Općinskog odbora nikada nije bio SDP, koliko ja znam. Šta se sada dešava, zaista ne znam – kazala je danas za Faktor Vesna Mustafić, nekadašnja prva saradnica Hakije Meholjića i bivša dugogodišnja članica SDP-a.

Sa aktuelnim dešavanjima u srebreničkom SDP-u, pa i izbornim krađama u korist Mladena Grujičića, nije upoznata jer već nekoliko godina nije članica te stranke, ali, čini se, nije naročito ni iznenađena.

VEZANI TEKST - SDP: Isključili smo Begu Bektića iz stranke, svjesni smo da ćemo teško saprati ljagu

- Ja kada sam bila aktivna u SDP-u, sve je bilo drugačije. Tada su bili neki normalni odnosi – izjavila je Mustafić.

O bliskim vezama Bege Bektića sa Mladenom Grujičićem mediji izvještavaju već neko vrijeme, baš kao što su izvještavali o postojanju informacija o aktivnostima Bektića u izbornim prevarama u korist aktuelnog načelnika Srebrenice.

Te informacije, tvrde iz SDP-a, nisu došle do rukovodstva stranke, istog onog rukovodstva koje je jedino odbilo dati podršku zajedničkom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.