open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Otkrivamo sadržaj sporazuma koje su potpisali Bakir Izetbegović i Dragan Čović, novi Izborni zakon za šest mjeseci
Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović potpisali su danas u Mostaru sporazum koji će rezultirati održavanjem Lokalnih izbora u Mostaru.
17.06.2020. u 18:43
get url
text

Tim je sporazum usaglašen novi izborni model i izmjene Statuta Grada Mostara, te je usaglašen i Politički sporazum o principima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Pobjednici su građani i glasači u Mostaru, gradom će se zajednički vladati

U potpisanom Sporazumu se ističe da su stranke potpisnice opredijeljene za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti u izbornom procesu.

Kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH će se, ističe se, osigurati legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te osiguralo aktivno i pasivno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji BiH.

- Stranke potpisnice će u Parlamentarnoj skupštini BiH također podržati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u cilju provedbe relevantnih preporuka OSCE/ODHR-a i Venecijanske komisije u skladu sa evropskim standardima – glasi član 3. Političkog sporazuma.

Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest mjeseci od dana potpisivanja. Usaglašeni prijedlog bit će upućen u parlamentarnu proceduru u skladu sa relevantnim propisima kako bi se usvojio do kraja godine.

Također je potpisan Politički sporazum koji se odnosi na održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, kojim je predviđen način izbora vijećnika u Gradskom vijeću i njihov broj, ali i novi Statut Mostara.

VEZANI TEKST - SDA i HDZ na korak do rješenja za Mostar: Postignut dogovor koji će onemogućiti dominaciju jednih nad drugima

Prijedlog koji se odnosi na izmjene izbornog zakonodavstva za potrebe održavanja Lokalnih izbora u Mostaru bit će upućene u parlamentarnu proceduru u roku od 15 dana od dana potpisivanja Sporazuma.

Novi Statut Grada Mostara bit će usvojen na prvoj sjednici Gradskog vijeća.

Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali šef Delegacije EU-a u BiH, ambasadori SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, visoki predstavnik i šefica Misije OESCE-a u BiH, koji će, kako se navodi u potpisanim dokumentima, pratiti realizaciju sporazuma.

U fotogaleriji možete pogledati potpisane sprazume i dokumente:

{$galerijaFotografija}

Potpisani sporazumi i dokumenti u Mostaru - 17. 6. 2020.
1 od 31
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.