Istina konačno izlazi na vidjelo. U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca potpuno novo svjetlo na posljednje mjesece života jugoslovenskog maršala i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi nekadašnje SFRJ.

Prema pisanju ljubljanskih medija, a kako prenosi hrvatski Jutarnji list, većina pronađenih papira otkriva šta je sve plaćeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani. Tako je za samo mjesec pojedeno 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram bebi-beefa, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršute i 90 kilograma konzervirane šunke. U istom jednomjesečnom razdoblju plaćeno je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu, naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni.

Titovo liječenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od tadašnjih 2.100.000 dinara, a liječio ga je konzilij ljekara od kojih su tri bila iz Slovenije, i po jedan iz SAD-a i Rusije. Tito je u UKC Ljubljana proveo posljednja četiri mjeseca svog života, a iako je poznato da nije baš slušao ljekare i da nije želio da se odrekne omiljene hrane i pića, Tito je posljednjih 68 dana bio u vještačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao da konzumira hranu i piće koje je, prema pronađenim računima, plaćeno u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani.

BROJKE

91 boca viskija

20 boca ruma

11 boca votke

100 litara vina

Toliko je popijeno tokom samo jednog mjeseca dok je Tito bio u bolnici.

Osim računa koji ukazuju na to kako se u to vrijeme živjelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim je Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsjednika Jugoslavije koštati tadašnjih 33.437 dinara.