- Nakon našeg zajedničkog susreta jučer, gdje smo razgovarali o važnosti nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice, a imajući u vidu stvarno stanje stvari po pitanju ograničenja prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih naših sugrađana u inostranstvu i grube malverzacije sa glasanjem putem pošte iz Srbije, te implikacije tih ograničenja i manipulacija na odnose moći i uspostavu vlasti u Srebrenici nakon izbora, donijeli smo jedinstven zaključak i podržali smo potpuni bojkot učešća na ponovljenim lokalnim izborima u Srebrenici.

Sve političke stranke koje su imale svoje kandidate na zajedničkoj listi "Moja adresa: Srebrenica" obavezuju ih da nakon izbora ne smiju preuzeti mandat odbornika, bez obzira na postignute rezultate. Isto vrijedi i za političke stranke koje su imale svoje liste, a podržale su kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice.

Neizlazak na izbore u Srebrenici predstavlja samo početak duge borbe za ravnopravnost, protiv segregacije i diskriminacije koja na udaru ima sve građane i građanke koji žive na području entiteta Republika Srpska, a ne pripadaju "prihvatljivom" profilu po svojoj nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, jezičkoj i političkoj pripadnosti silama koje žele nastaviti agresivnu politiku mržnje i zločina koja je svoj krvavi "vrhunac" doživjela u julu 1995. godine.

Ovaj stav su jedinstveno podržale SDA, SDP, DF, SBB, SBiH, NiP, PDA, NS, NB i NBL.

Srebrenica je za Bosnu i Hercegovinu više od "ideje". Ona je stvarni prostor, mjesto gdje je procesom hrabrog povratka i nakon genocida dokazano da politike zla ne mogu tako lahko pobijediti politike otvorenog društva i slobode. Posljednje četiri godine pokazale su nam šta se desi kada se taj proces vrati "unazad", te su dobar pokazatelj šta nas čeka u budućnosti i zato se ne smijemo povući. U školama po Srebrenici danas se smiju djeca, to je nova generacija koja nije zaslužila da živi u društvu mržnje i netrpeljivosti. Dugujemo njima da u nedjelju kažemo historijsko "ne", te odbacimo ponudu da za sitan paušal damo legitimitet vladavini terora. Kada nepravda postane zakon, tada otpor postaje obaveza. Otpor kreće iz Srebrenice, u nedjelju. I mi od tog otpora nikada odustati nećemo - poručili su danas iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica".