Utorak, 17.05.2022.
FOTO: Fena

Otvorio Trg "Alije Izetbegovića": Šefik Džaferović proglašen počasnim građaninom općine Bužim

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u okviru obilježavanja manifestacije "Dan općine Bužim" proglašen počasnim građaninom ove općine na sjeverozapadu države.

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić izrazio je zadovoljstvo što su ugostili predstavnike državnog i federalnog političkog vrha, te zajedno s njima promovirali ogroman razvojni potencijal općine, ali i još jednom podsjetili na hrabrost i doprinos građana Bužima u najtežim vremenima za nas.

- Gospodin Džaferović je dokazani prijatelj Bužima, koji nas je nebrojeno puta do sada podržao. Pomogao je realizaciju možda i najvećeg infrastrukturnog projekta u posljednjih nekoliko godina, odnosno izgradnju Trga "Alije Izetbegovića", kao i nekolicine ostalih izuzetno važnih projekata za nas - izjavio je načelnik Nanić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović presijecanjem vrpce na svečani način ozvaničio je završetak izgradnje Trga "Alije Izetbegovića", dok je titulu počasnog građanina Bužima okarakterizirao privilegijom i obavezom.

- Izuzetno sam zahvalan i ponosan, jer svima nam je dobro poznato herojstvo i doprinos građana Bužima u odbrani Bosne i Hercegovine. Ovaj kraj je toliko toga učinio i dao za našu zemlju, da za mene nikada nije ni bila upitna ruka prijateljstva, podrške, saradnje i pomoći. Uvijek se s posebnom pažnjom i poštovanjem odnosimo prema ovoj herojskoj općini, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu - kazao je Džaferović.

Istakao je kako su činom imenovanja Trga po prvom predsjedniku Predsjedništva BiH još jednom pokazali dosljednost i ustrajnost na putu kojim je rahmetli Alija Izetbegović išao.

- Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost novije historije BiH i ovom prilikom se zahvaljujem ovim ljudima u herojskom gradu što će ovaj Trg nositi ime prvog predsjednika, čovjeka koji je vodio BiH i osigurao njenu nezavisnost i priznanje, i koji je predvodio patriotske snage u odbrani BiH - kazao je Džaferović.

Dodao je da migrantska kriza koja pogađa Unsko-sanski kanton tokom posljednjih nekoliko godina ne smije utjecati na život građana ovog dijela BiH.

- Rješavat ćemo migrantsku krizu, ali naš prioritetni posao je da radimo ovakve stvari o kojima smo danas u Bužimu govorili, da gradimo infrastrukturu, razvijamo ekonomiju, jačamo obrazovni i zdravstveni sistem. Želim da takve vijesti ubuduće dolaze iz Unsko-sanskog kantona i cijele BiH - poručio je Džaferović.

Manifestacija "20. februar - Dan općine Bužim" osim otvaranjem Trga "Alije Izetbegovića", obilježena je i obilaskom Turbeta generala Izeta Nanića i poginulih boraca - šehida 505. Viteške brigade, Muzeja 505. Viteške brigade, te svečanom akademijom i sjednicom Općinskog vijeća Bužim.

Programu obilježavanja manifestacije prisustvovala je i delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, ministrom za izbjeglice i raseljena lica Edinom Ramićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh