open-navfaktor-logo
search
Snimak za tužilaštvo
Ovako Nikšić objašnjava da treba zaposliti "našeg čovjeka": Uradi onako kako smo i mi doveli tebe
Snimak koji se posljednjih dana pojavio na društvenim mrežama i izazvao veliku pažnju prikazuje Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, koji se po svemu sudeći obraća članovima te stranke na nekom od sastanaka. Nikšić govori, da se zaključiti, o namještanju radnih mjesta, osnosno stranačkom zapošljavanju SDP-ovih kadrova u državne institucije. 
19.09.2022. u 18:32
get url
text

Nije poznato kada je snimak nastao, ali se očito odnosi na period kada je SDP bio u vlasti na nivou Federacije BiH ili posljednjih godina u Kantonu Sarajevo. 

- I kad mu kažete da treba da zaposli našeg čovjeka, aman kako će on to da uradi? Pa tako kako smo mi doveli tebe. Tako ćeš ti da uradiš - govori Nikšić, a to se prema svemu sudeći odnosi na nekog od SDP-ovih funkcionera od kojeg je zatraženo da zaposli "našeg čovjeka", tačnije drugog SDP-ovca. 

Nikšić potom obrazlaže šta će se desiti toj osobi ako ne bude zaposlila "našeg čovjeka". 

- Ili hvala lijepo. Bio si dvije godine (na rukovodećoj poziciji op. a.), lijep si, drag si, naš si, ali de se malo makni da dođe neko ko će to provoditi onako kako smo se dogovorili - zaključuje Nikšić. 

VEZANI TEKST - Priče kruže, šta je istina: Koji su SDP-ovci uhljebljeni kod Magode u Turističkoj zajednici KS?

Od kojeg SDP-ovca je rukovodstvo SDP-a, konkretno Nikšić, tražio da zapošljava "našeg čovjeka" ili više njih, nije poznato. U svakom slučaju jasno je iz ovog što se čuje da se radi o potencijalnom krivičnom djelu te da se na nekog od funkcionera SDP-a vršio pritisak da počini nelegalne radnje. Da li je u pitanju krivično djelo, kada je snimak nastao i od koga se pod prijetnjom smjene tražilo da zapošljava po stranačkoj liniji, trebalo bi ispitati tužilaštvo. 

Pritisak da zaposli "našeg čovjeka" vjerovatno nije vršen na Kenana Magodu, njemu to upće nije strano. Naime, kako smo već pisali, on je u Turističkoj zajednici KS kojom rukovodi našao mjesta za brojne SDP-ovce. 

VEZANI TEKST - Presuda u predmetu "Bosna": Amiru Zukiću tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen

Zbog zapošljavanja, kao što to Nikšić traži na ovom snimku, osuđen je bio bivši predsjednik PDA Mirsad Kukić. On je bio nepravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog stranačkog zapošljavanja, da bi Kantonalni sud u Sarajevu prošlog mjeseca ukinuo tu presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje. U tački optužnice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva koja se odnosi na Kukića, navodi se da je on u augustu 2018. "dao zeleno svjetlo" za zaposlenje jedne osobe u Elektroprivredi BiH. 

Pod istim optužbama za stranačko zapošljavanje i druga krivična djela s tim u vezi nepravomoćno su osuđeni Amir Zukić na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora. Senad Trako dobio je godinu i po zatvora. Svi su osuđeni u okviru predmeta "Bosna". 

Nikšiću štele i razna pogodovanja nisu strana. Javnost ga je i ranije imala priliku čuti kako opravdava štele i posredovanja u javnom sektoru.

Uostalom, do danas je ostalo nerazjašnjeno pitanje zapošljavanja Nikšićevog brata u Autocestama FBiH na poziciju jednog od direktora u vrijeme dok je čelnik SDP-a bio premijer. Pravdao je to riječima da, ako ne brine o bratu, kako će o Federaciji, potom da nije bio na sjednici u vrijeme glasanja, a mediji su izvještavali kako je Statut Autocesta FBiH izmjenjen da bi Nikšićev brat bio imenovan.

Prošle godine se pojavila informacija da Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona istražuje zapošljavanje Nikšićevohg brata, ali od tada nije bilo više informacija u javnosti. 

- Nije imenovan tamo kao moj brat i neću ni povući odluku zato što je moj brat. Jer nije ni normalno da neko što je moj ili vaš ili bilo čiji brat zbog toga ne može da radi ili ima ugrožena bilo kakva svoja prava. Vjerovatno da ja nisam u nekim odnosima sa mojim bratom i da on nekim slučejam nema posao, vi biste me sad optužili kako eto kad ne vodim računa o bratu, kako ću voditi računa o Federaciji - objašnjavao je tadašnji premijer Nikšić.

Na jednoj od konferencija za medije, također iz vremena kad je bio premijer, Nikšić je bez ikakve zadrške objašnjavao pred novinarima kako su štele posve normalna stvar. 

Povod za ovo Nišićevo objašnjavanje pred novinarima bila je dobro poznata situacija kada su SDP-ovci vodali muzičara Gorana Bregovića od Ministarstva zdravstva FBiH na čijem je čelu tada bio SDP-ov Rusmir Mesihović do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo da preko reda obavi pretrage.  

Nikšić i SDP su među najžešćim kritičarima kada su u pitanju koruptivne radnje, posredovanje u zapošljavanju, kupovina ruku u parlamentima, međutim primjeri iz prakse pokazuju da se ni sami ne libe igrati na ivici zakonitosti.

Među posljednjim SDP-ovcima koji su se našli pod optužnicom je jedan od čelnih ljudi SDP-a u Unsko-sanskom kantonu Razim Halkić. 

VEZANI TEKST - Afera Razim: Ovo je snimak SDP-ove kupovine ruku u Skupštini USK zbog kojeg je podignuta optužnica

Općinski sud u Bihaću potvrdio je u šestom mjesecu optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Razima Halkića zbog trgovine utjecajem.

Kako su naveli iz Tužilaštva USK, Halkiću se potvrđenom optužnicom na teret stavlja da je koristeći svoj službeni položaj kao predsjedavajući Skupštine USK drugim zatupnicima nudio pozicije i novac da bi podržavali Vladu USK na čelu sa Mustafom Ružnićem te da bi bili dio skupštinske većine. 

Nermin Nikšić i Razim Halkić ovih dana na području USK

VEZANI TEKST - Afera Mašić: Čengić optužio Nikšića za štimanje izbora u SDP-u, Tužilaštvo zaključilo da je to "stranačko lobiranje"

Da se Nikšić ne libi vršiti pritisak, lobirati i za to koristiti resurse javnih preduzeća, potvrdilo je i pismo SDP-ovca Irfana Čengića upućeno vrhu partije, a u kojem opisuje kako je svojevremeno Damir Mašić izabran na poziciju predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a. 

Tužilaštvo KS je formiralo predmet nakon što je Faktor došao u posjed i objavio Čengićevu analizu o stanju u Kantonalnom odboru SDP-a Sarajevo i u kojoj iznosi pojedinosti u vezi sa štimanjem pozicije Mašiću. Kasnije je Tužilaštvo, iz njima znanih razloga, zaključilo da nije počinjeno krivično djelo. 

- O održanoj Konvenciji nikada javno nisam govorio, jer nisam želio ugroziti ugled SDP BiH u javnosti, zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome - napisao je Čengić u analizi poslanoj stranačkom vrhu, ali je pred Tužilaštvom pričao drugu priču.

Tih dana kada je Čengićeva analiza objavljena, SDP se bavio istraživanjem kako je Faktor došao do nje, umjesto da su se bavili neregularnostima na unutarstranačkim izborima. 

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

U svojoj analizi Čengić je direktno optužio Nikšića.

- Na volju delegata je dirketno utjecao predsjendik SDP-a BiH i obavljao pozive da ne glasaju za mene o čemu su mi svjedočili sami delegati koje sve mogu imenovati. Organizovalo se okretanje janjetine da se direktori (SDP-ovci, rukovodioci javnih preduzeća, op. a.) ubijeđuju da glasaju protiv (Čengića, op. a.), ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci. Vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta (Nikšićevog kabineta, op. a.) prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene - napisao je Čengić.

Tužilaštvo KS ili bilo koje drugo koje se bude smatralo nadležnim ponovo je na potezu da "formira predmet". Ovog puta zbog snimka u kojem Nikšić traži zapošljavanje "našeg čovjeka" u ustanovi ili instituciji kod rukovodioca za kojeg kaže da treba to uraditi "tako kako smo mi doveli tebe".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.