Četvrtak, 09.07.2020.
h

Ove godine manji broj arapskih turista u BiH, "otimaju ih" Gruzija i Azerbejdžan

Trend rasta broja arapskih turista u BiH je, sudeći prema prvih pet mjeseci ove godine, zaustavljen. Za razliku od istog perioda prošle godine, broj turista iz zemalja Zaljeva koji su našu zemlju odabrali kao destinaciju za odmor je značajno manji.

U prvih pet mjeseci prošle godine je u BiH, prema podacima Granične policije, ušlo 17.940 državljana Saudijske Arabije, Bahreina, Katara, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od januara do početka juna ove godine je zabilježeno 1.883 posjetitelja manje u odnosu na isti period prošle godine, što znači pad broja turista za nešto više od deset posto.

Najveći pad je zabilježen kada su u pitanju turisti iz Bahreina. U prvih pet mjeseci 2017. godine je u BiH ušlo 1.663 državljana Bahreina, a u istom periodu ove godine je evidentirano njih 983. Značajan je i pad broja posjetitelja iz Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedina zaljevska zemlja čiji su državljani više dolazili u BiH u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle je Katar. Od 1. januara 2017. do 31. maja 2018. godine je zabilježeno 807 državljana Katara pri ulasku u našu zemlju, a u istom periodu ove godine je evidentirano njih 976.

Uporedni podaci o broju ulazaka u BiH

Da je smanjen interes arapskih turista za BiH su nam potvrdili i iz turističkih agencije koje pružaju usluge tim turistima u našoj zemlji.

- Pri kontaktu sa ostalim agencijama i osobama koje se bave turizmom, znatno je i osjetno manji broj dolazaka gostiju iz Zaljeva. Najvjerovatnije je to zbog toga što su otkrili nove destinacije, poput Gruzije i Azerbejdžana. Te zemlje su znatno jeftinije od BiH, a imaju zanimljivu ponudu za turiste – kazala je za Faktor Meliha Kalaba iz agencije Bosnia Travels.

Zabrinutosti među domaćim agencijama i turoperatorima, tvrde, ipak nema.

- Mi sada imamo znatno veći broj posjeta i dolazaka turista iz južne Azije, tako da izostanak arapskih turista ne osjetimo – dodala je Kalaba.

Rast broja posjeta turista iz ostatka svijeta bilježi se i u Nacionalnom parku Una. Strukturu posjetitelja po zemljama iz kojih dolaze, za sada, nemaju, ali je manji broj turista iz zemalja Zaljeva primijetan.

- Imamo neke nezvanične ocjene, koje ne moraju biti tačne. S obzirom na to da je mjesec ramazan, oni su tradicionalno manje prisutni u BiH i Nacionalnom parku Una u tom periodu, tako da ne možemo sa sigurnošću reći. S druge strane, imamo rast broja evropskih turista i turista iz regiona. Imamo posjetitelje iz nekih evropskih zemalja koje do sada nismo imali. Imamo i pojačan interes iz Kine, a ratifikacija sporazuma o bezviznom režimu između BiH i Kine će sigurno znatno utjecati na interes kineskog turističkog tržišta za BiH – izjavio je za Faktor Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh