open-navfaktor-logo
search
Arheolozi
Ovo je najstarije ubistvo u ljudskoj historiji
Istraživači su na ljudskoj lobanji pronađenoj u Španiji otkrili smrtonosne povrede za koje smatraju da je prvi dokazani slučaj namjernog ubistva u ljudskoj historiji
19.11.2019. u 17:41
get url
text
Lobanja

Lobanja muškarca stara 430 hiljada godina otkrila je kako je primio dva udarca, a nakon toga je bačen u "jamu za kosti". Arheolozi su otkrili ono za što vjeruju da je prvo svjetsko ubistvo staro nevjerojatnih 430 hiljada godina.

Istraživači su na ljudskoj lobanji pronađenoj u Španiji otkrili smrtonosne povrede za koje smatraju da je prvi dokazani slučaj namjernog ubojstva u ljudskoj historiji.

Smatraju kako je primitivan muškarac ubijen s ukupno dva jaka udarca u glavu, tačnije na predjelu iznad lijevog oka s istim predmetom, piše Daily Mail.

Arheološko nalazište, Sima de los Huesos u sjevernoj Španiji, nalazi se duboko u području podzemnog sistema spilja te sadrži ostatke kostura najmanje 28 različitih pojedinaca.

Tamo su tokom iskapavanja pronađena i 52 fragmenta uz pomoć kojih su sastavili cijelu lobanju tokom perioda od 20 godina, a ono što su otkrili je poprilično nevjerovatno. Smrt nije bila slučajna Naime, naučnici su uočili dokaze dvije jasne frakture na prednjoj strani lobanje, koji jasno upućuju da su udarci naneseni namjerno, vjerojatno od drugog čovjeka.

Oslanjajući se na moderne forenzičke tehnologije, istraživači su pokazali kako su obje frakture rezultat ponovljenih udaraca istim oružjem. Jedini način pristupa mjestu iskopa je kroz 13 metara dubok vertikalni otvor, a kako su ljudski ostaci dospjeli tamo prava je misterija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.