Ovo vjerovatno niste znali: Ako želite smršati, voće ne smijete konzumirati na ovaj način

Objavljeno: 07.05.17 u 09:24

Iako se na prvi pogled zaista može pomisliti da ćete svježe cijeđenim sokovima od pravog voća dobiti nutritivno najkvalitetniju opciju osvježenja to nažalost i nije baš tako, ističu nutricionisti.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Većina voća sadrži velike količine vode te vlakana, zbog kojih je njihova konzumacija nutritivno poželjna i prikladna čak i kada ste na strogim dijetama.

Voće također sadrži i brojne vitamine i minerale, ali i šećere. Šećeri iz voća prikladan su izvor energije, a kada se u organizam unose s vlaknima apsorbiraju se znatno sporije. Dakle, svježe voće savršen je izvor vitamina i osvježenja, međutim, ne baš i cijeđeni sokovi.

Nutricionisti to pojašnjavaju činjenicom da se šećeri iz voća postepeno apsorbiraju ukoliko se konzumiraju u kombinaciji s vlaknima. S obzirom na to da se u cijeđenim sokovima ne nalazi suha tvar u vaš ćete organizam sigurno unijeti znatno veće količine šećera nego što biste to uspjeli prilikom konzumacije cijelog voća, pojašnjavaju nutricionisti.

Ukoliko ispijete punu čašu soka od cijeđenog voća budite svjesni da ste popili znatnu količinu šećera, odnosno organizmu pružili znatnu količinu energije. Višak unesenih kalorija organizam će samo pretvoriti u masti.