open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Slovenije
Pahor: Postoji mogućnost da do kraja ove sedmice BiH dobije status kandidata za članstvo u EU
Predsjednik Slovenije Borut Pahor došao je u Beograd u predvečerje sastanka Brdo-Brijuni, koji će biti održan 12. septembra. Cilj sastanka je razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa evropskom perspektivom Zapadnog Balkana i u vezi s mirom, stabilnošću i razvojem te regije.
03.09.2022. u 19:28
get url
text
Borut Pahor

- Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica EU, da do kraja ove sedmice Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da EU konačno ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji - rekao je Pahor, javlja Anadolu Agency.

On je naglasio da je Otvoreni Balkan jedna od rijetkih konstruktivnih inicijativa koja radi na povezivanju u regionu, naglasivši da je podržava, jer zna da će do kraja godine biti ponovo pokrenut Berlinski proces koji ima mnogo zajedničkog sa Otvorenim Balkanom.

Naglasio je da Otvoreni Balkan nije zamjena za evropske integracije, već da je veliki prijatelj širenja EU sa kojom korenspondira.

Pahor je istakao da je prioritet obezbjeđivanje mira i stabilnosti i međudržavne saradnje u regionu.

Naglasio je da misli da je projekat Otvoreni Balkan "kao stvoren" da neki problemi, koji djeluju nerješivo, budu riješeni, ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Pahor je istakao da bi želio da sve države koje bi da uđu u EU podrže i sankcije Rusiji, jer bi to bio "izraz kredibiliteta i vjerodostojnosti", da nikada nije podržavao i ni danas ne podržava odluku Srbije da ne uvede sankcije, ali da pokušava da razumije tu odluku.

Ocijenio je da bi se više razmišljalo o sankcijama Rusiji kada bi postojala "stopostotna evropska budućnost" i veća i odlučnija volja Brisela da brže uključuje države Zapadnog Balkana u EU.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "pitanje svih pitanja" veza između teške energetske situacije, predstojeće zime i svih dodatnih političkih pitanja koja bi mogla da nastupe u regionu i da zemlje regiona pokušavaju da izbjegnu tu vrstu "savršene oluje" koja bi svima mogla da napravi probleme, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom rekao da je zamolio Pahora da, ako to bude na dnevnom redu Evropskog vijeća ili nekog drugog tijela EU, traži da Zapadni Balkan bude dio podrške u novcu za uvezenu struju.

Upitan da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Vučić je rekao da svi po svaku cijenu žele da se pridruži sankcijama Rusiji. Naveo je da Srbija ima obavezu da se u skladu sa evropskim pravnim tekovinama priključi evropskoj spoljnoj politici neposredno pred članstvo u EU.

- Još nas niko nije obavijestio da smo pred članstvom u EU, a ne vidim ni da planiraju da nas obavijeste - rekao je Vučić.

Upitao je kako to da cijela Evropa podržava teritorijalni integritet Ukrajine, a da niko tako nije podržavao teritorijalni integritet Srbije.

- Samo vas molim da se stavite u našu poziciju, u naše cipele, da razmislite dobro šta je realno, a mi i dalje imamo velika neslaganja po pitanju statusa Kosova. I ne zaboravite da imamo nedvosmislenu većinu zemalja koja je na strani međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija, Rezolucije UN 1244 i čak 79,8 posto svetskog stanovništva ne priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.