open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Pala Vlada Dritana Abazovića
Skupština Crne Gore kasno je sinoć, nakon višesatne rasprave, izglasala nepovjerenje crnogorskoj Vladi na čelu s Dritanom Abazovićem.
20.08.2022. u 08:19
get url
text
Dritan Abazović

Za smjenu Vlade glasalo je 50 prisutnih zastupnika, dok je protiv bila predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP). Zastupnik Force Genci Nimanbegu se nije izjasnio.

VEZANI TEKST - Abazović ponudio rekonstrukciju Vlade, Demokrate odbile prijedlog

Zastupnic Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na bijelo", kao i zastupnik Demosa Miodrag Lekić nisu prisustvovali glasanju.

Za smjenu Abazovićevog kabineta glasalo je 50 zastupnika Demokratske partije socijalista (DPS), Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca, Prave i Ujedinjene Crne Gore, prenijele su Vijesti.me.

Ministre u Vladi imaju SDP i BS.

Inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi je ranije podnijelo 36 zastupnika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Liberalne partije i Demokratske unije Albanaca.

Abazovićeva Vlada izabrana je 28.aprila i jučer je navršila 113 dana. Ona sad ostaje u tehničkom mandata do izbora nove.

Povjerenje Vladi inicirao je DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima nakon što je Abazović 3. avgusta potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Zvaničnici te partije, međutim, juče u obrazloženju gotovo da nisu pominjali ovo pitanje, fokusirajući se uglavnom na manjak rezultata u procesu pridruživanja Crne Gore EU.

Premijer je kazao da u pozadini inicijative nije ugovor sa SPC, već ugrožavanje decenijskog unosnog biznisa organizovanog šverca cigaretama.

Predsjedništvo Demokrata saopćilo je sinoć da već sutra mogu početi pregovori o formiranju nove Vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.