Paranoja ili opravdan strah: Osiguranje prebrisalo olovku prije nego što ju je Jong-un uzeo

objavljeno: 13.06.2018. u 09:20

Vlast Sjeverne Koreje je demonstrirala kako izgleda mizofobija ili paranoja tokom susreta njihovog lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Jong-unovo osiguranje je, prije nego što je potpisao zajedničku izjavu, uzelo olovku i obrisalo je.

Netom prije potpisa je prišla članica njegovog osiguranja te donijela novu olovku namijenjenu Jong-unu i detaljno je prebrisala. 

Jong-un je, podsjećanja radi, tokom susreta sa Trumpom potpisao ugovor kojim se obavezuje na privrženost radu s ciljem denuklearizacije korejskog otoka.

- Oni imaju osnovan strah od toga da neko sazna nešto o njegovom zdravlju – kazao je stručnjak za sigurnost John Pike.

Vlasti Sjeverne Koreje su, dodaje, ekstremno oprezne da neko ne dođe do bioloških uzoraka koji bi zapadnim obavještajnim službama dali uvid u Jong-unovo zdravstveno stanje.

- Da neko sazna da on ima problema, to ne bi bilo dobro. Njegovo naslijeđe bi bilo dovedeno u pitanje – pojasnio je Pike.

Jong-un pri putovanjima koristi mobilni toalet kako bi spriječio nekoga da mu uzme uzorak stolice.

Ono što je također zanimljivo jeste da je članica Jong-unovog osiguranja, koja je prebrisala olovku prije potpisivanja, zapravo njegova sestra. Ima 30 godina, jedna je od njegovih osoba od najvećeg povjerenja.