Nedjelja, 03.07.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Parkomati u Sarajevu mjesecima ne rade, nadležni prebacuju odgovornost sa jednih na druge

Građani Sarajeva, barem oni koji koriste javni parking i parking zone koje kontroliše KJKP Rad, mogli su na skoro svim parking zonama uočiti nefunkcionalne parkomate. 

"Parkomat nije u funkciji, platite na sljedećem uređaju", upozorenje je koje je zalijepljeno na većini parkomata u Sarajevu. Radi se parkomatima koji su nabavljeni prije četiri godine i koji se više od godinu dana postepeno kvare.

Šemsudin Hadžihasanović, rukovodioc Sektora za saobraćaj u mirovanju KJKP "Rad", kazao je za Faktor da je za parkomate nadležno Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, kao i firme koje su zadužene za održavanje istih.

Većinom se radi o parkomatima koji su nabavljeni 2017. godine, a koje je nabavljala firma Lupos Venturas. Ministarstvo saobraćaja KS je 2017. godine navedenu firmu odabrala kao najboljeg ponuđača, a ponuđena cijena sa PDV-om iznosila je 1.227.587,40 KM.

 

Samo dva mjeseca prije potpisivanja ugovora o javnoj nabavci novih parkomata, Ministarstvo saobraćaja KS potpisalo je i ugovor o pružanju usluga za održavanje parkomata sa firmom "Intertraffic" iz Banje Luke. Ova firma je dužna isključivo za Siemens stare parkomate, dok je nepoznato ko je nadležan za nove parkomate koji nisu u funkciji.

Parkomati koje je nabavljala firma Lupon Venturas, navodno se postepeno kvare više od godinu i po. Na popravci i održavanju ovih parkomata očigledno se ne radi ništa, te nijedan nije popravljen i stavljen u funkcionalno stanje.

Pokušali smo kontaktirati firmu Lupon Venturas, ali bezuspješno. U Ministarstvu saobraćaja KS također vlada tišina po ovom pitanju. Kontaktirali smo ih i poslali upit, ali odgovor nismo dobili.

Građani u zamjenu za korištenje parkomata parking mogu platiti putem mobilne aplikacije ili SMS poruke. Treba uzeti u obzir da to može predstavljati problem starijoj populaciji i penzionerima, od kojih veliki dio njih ima problema sa korištenjem savremenih tehnologija i njihovih mogućnosti. Ekipa portala Faktor zabilježila je upravo jednu takvu situaciju, gdje penzioner nijemo i zbunjeno posmatra pokvareni parkomat, a potom odlazi.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh