open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Parlament BiH ima vremena do kraja aprila spriječiti enorman rast plaća funkcionera, zavisi od SNSD-a i HDZ-a
Aprilske plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući funkcionere, obračunavat će se po većoj osnovici, ali Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ima vremena do kraja aprila spriječiti drastično povećanje plaća zvaničnika. Naravno, ukoliko za to budu zainteresirani SNSD i HDZ.
12.04.2023. u 07:49
get url
text

VEZANI TEKST - Đonlagić: SNSD i HDZ danas su politički nokautirali stranke "Trojke"

U protivnom, nakon što bude isplaćena ova uvećana plaća, primanja funkcionera ne bi se mogla "dirati" do idućeg mandata.

Na ovo je ukazao Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je i predložio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH s ciljem sprečavanja rasta plaća funkcionera.

Ove izmjene će se ponovo naći pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH na sjednici iduće srijede, 19. aprila, kada bi o njima trebali dati konačnu riječ.

- Očekujem da će izmjene Zakona o plaćama proći na sjednici Komisije za finansije i budžet iako čovjek nikad ne može biti siguran. Ako prođu, o izmjenama Zakona će se glasati, a ako ne prođu, onda ćemo raspravljati o mišljenju komisije – rekao je Špago.

Istakao je da nije kasno da bude spriječeno enormno povećanje plaća funkcionera ako bi usvajanje izmjena Zakona bilo okončano do kraja aprila, nakon čega se počinju obračunavati aprilske plaće.

- Oni koji su protiv će reći da je kasno, ali nije kasno ako bi Zastupnički dom usvojio izmjene Zakona 19. aprila, a onda zatražio da ih Dom naroda usvaja po hitnom postupku. Dakle da se usvoje prije isplate plaća za april – dodao je Špago.

On je napomenuo da su izmjenama Zakona o plaćama koje je on predložio otklonjene primjedbe koje su se mogle čuti na dopune Zakona o plaćama koje je predložilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a koje su se odnosile na to da bi ministar i njegov zamjenik imali istu plaću, a zamjenik glavnog revizora bi imao veća primanja od samog glavnog revizora.

Prema prijedlogu zastupnika SDA, funkcioneri s najvišim koeficijentima imali bi znatno manji rast plaća nego što će ga imati po aktuelnom zakonu, odnosno njima bi plaće, nakon primjene nove osnovice od 600 KM, rasle 30 do 50 KM prema prijedlogu iz SDA, umjesto 500 KM, koliko će im rasti bez izmjene zakona.

Špago je naglasio da će on "gurati" zakon, ali nije optimista jer kad nije usvojen prijedlog dopuna Zakona o plaćama koje je predložilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, teško može očekivati da budu usvojene izmjene koje je predložila opozicija.

Izmjene Zakona o plaćama, čiji je predlagač Predsjedništvo, oborili su delegati Doma naroda Parlamenta BiH iz SNSD-a i HDZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.