Parlament zasjeda 17. januara: Još nema dogovora o državnom budžetu

objavljeno: 12.01.2018. u 15:16

Još nema dogovora o budžetu među strankama koje čine većinu u državnom Parlamentu. Kako sada stvari stoje, budžet, moguće je, neće biti usvojen ni u prvom čitanju. Razlog je najavljeni izostanak podrške SBB-a, koja učestvuje u raspodjeli funkcija u izvršnim organima vlasti, dok u Parlamentu sve češće izigrava opoziciju.

- SBB neće podržati budžet u prvom čitanju, kada se glasa o principima. Razlog je što se već treću godinu o budžetu raspravlja u posljednjim danima fiskalne godine, a dešavalo se da se na jednoj sjednici za budžet glasa u oba čitanja. Svaki put u prethodne tri godine je izostala javna rasprava o budžetu, što je jedna od zakonskih obaveza u proceduri usvajanja. Ako budžet bude usvojen u prvom čitanju, naša podrška u drugom čitanju zavisit će od toga da li će biti prihvaćena naša dva amandmana. Jednim se traži da se budžetska rezerva koja stoji na raspolaganju članovima Predsjedništva usmjeri u socijalne svrhe, a rezerva kojom raspolažu predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici usmjeri u vrhunski sport – kazao nam je zastupnik SBB-a Mirsad Isaković.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Amir Fazlić se ipak nada da će budžet biti usvojen.

- Vidjet ćemo kako će budžet proći, koji se amandmani mogu prihvatiti, a koji ne. U svakom slučaju, odgovornost je na onima koji ne budu glasali za budžet. Mislim da će svi biti svjesni situacije da se budžet mora usvojiti uz neke male izmjene i SDA će glasati za njegovo usvajanje – kazao je Fazlić.

Trenutno je na snazi Odluka o privremenom finansiranju državnih institucija, čije važenje prestaje 31. marta.

Prema predloženom tekstu, budžet institucija BiH bi, kao i prethodnih godina, trebao iznositi 950 miliona KM, dok dio koji se odnosi na servisiranje međunarodnih obaveza iznosi nešto više od milijardu KM.

Nastavak sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta, koja je počela pa prekinuta 21. decembra prošle godine, a na kojoj je predviđena i rasprava o budžetu za ovu godinu, zakazan je za 17. januar.