Patrijarha Porfirija dočekali su član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Radovan Višković, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Najavljeno je da će se večeras sastati sa predstavnicima stranaka iz RS-a.

Patrijarh Porfirije je, nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu, poručio da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čovjeka, a da je najvažnije vaspitavati djecu u pravoslavnoj vjeri.

Kazao je i da mu je "srce ispunjeno radošću jer je uoči Preobraženja Gospodnjeg došao u RS", prenijeli su mediji.

– Došao sam u krajeve odakle su i moji korijeni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu - rekao je patrijarh.

Naveo je da "prema ovom narodu osjeća ljubav", ali i da ga "njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim".

Kazao je da je došao u svoju kući i okupljenim vjernicima poželio da sutrašnji praznik dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije se zahvalio za dolazak patrijarha "uoči jednog od velikih Gospodnjih praznika".

- Vaša posjeta radost je za sve nas koji volimo da kažemo da ste došli u državu Republiku Srpsku – rekao je Fotije, prenosi Srpska.info.

– Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svjetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu djece. Nažalost, to je postao obrazac za rješavanje nacionalnih pitanja – kazao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mjestu.

- Dobro došli, Vaša svetosti, u Republiku Srpsku – napisala je Cvijanović na svom Instagram nalogu.