Srijeda, 28.07.2021.
FOTO: Ines Lučić

Patrolirali smo s policijom: Nema praštanja, kažnjavaju šetače, ali i putnike bez maski

Naredba Kriznog štaba Kantona Sarajevo kojom je obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom zbog pandemije koronavirusa i porasta broja zaraženih, građani bh. prijestolnice uglavnom poštuju.

Istini za volju, pojedinci masku drže oko vrata ili preko usana, ali, većina se pridržava propisa. Rijetki su oni koji masku ne nose nikako, čemu je vjerovatno doprinijela visina propisane kazne u iznosu od 500 KM.

Naredba je na snazi do 31. oktobra, a njeno provođenje nadgledaju pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Policijske patrole raspoređene su po cijelom gradu, a naša ekipa, danas u poslijepodnevnim satima, pratila je njihov rad u naselju Pofalići.

One koji nisu nosili maske po propisu, policajci su upozoravali da to moraju napraviti, a za 30 minuta, koliko smo bili na terenu sa njima, napisali su jednu kaznu, i to momku koji kod sebe nikako nije imao masku. Jer, nema praštanja! 

Osim šetača, policajci su provjeravali i javni gradski prijevoz – autobuse i tramvaje, u kojim su, dok je naša ekipa bila na terenu, svi putnici nosili maske. Da li zbog prisustva policije i novinara ili građani postaju sve odgovorniji prema sebi i drugima, ne možemo tvrditi. 

No, nisu poštovali pravilo sjedenja unutar javnog gradskog prijevoza, kojim je garantovana socijalna distanca. Sjedili su jedni do drugih – i na označena i neoznačena mjesta.

Ali za to još uvijek ne postoje kazne, odnosno policija nije ovlaštena da ih piše. Dok se nešto po tom pitanju ne reguliše, podsjetimo da je važno da radi svoje, ali i sigurnosti drugih, držite propisanu distancu sve dok Krizni štab ne donese drugačije odluke. 

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS, ali i drugi krizni štabovi u cijeloj Bosni i Hercegovini, će u narednim danima analizirati epidemiološku situaciju, te na osnovu toga donositi eventualne nove mjere.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh