open-navfaktor-logo
search
Virusi i temperatura
Pedijatrica Jahić savjetuje u kojem slučaju ostati sa djetetom kući, a kada otići ljekaru
Pedijatrica primarijus dr. Sabiha Jahić roditeljima je dala nekoliko praktičnih i važnih savjeta kako se izboriti sa virusima kod djece bez odlaska ljekaru, s obzirom na situaciju sa koronavirusom.
17.03.2020. u 12:11
get url
text

- Osjećam profesionalnu odgovornost i obavezu da kao pedijatar, iz primarne zdravstvene zaštite, napišem nekoliko uputa koje bi vam mogle pomoći u novonastaloj situaciji. Cilj je smanjiti broj kontakata, prekinuti širenje, transmisiju virusa. Čekaonice domova zdravlja, Hitne pomoći su mjesta koja treba izbjegavati. Najčešći razlog za posjetu pedijatru primarne zdravstvene zaštite je visoka temperatura. Visoka temperature uvijek izaziva zabrinutost roditelja – navodi dr. Jahić na svom Facebook profilu.

Jahić savjetuje roditelje kako pravilno postupit, a ne pogriješiti.

- Ako je temperatura veća od 38,5 stepeni Celzija, djetetu dati antipiretik i pratiti. Ako je dijete raspoloženo, igra se, nema razloga za brigu. Temperatura može trajati tri, četiri dana i proći će. Nema razloga za posjetu pedijatru, kontaktirajte nas telefonom ako imate bilo kakav problem vezan za obaranje temperature, dobit ćete detaljne upute.

Ako uz temperaturu dijete ima sekret iz nosa i kašlje, znači radi se o respiratornoj infekciji, koja je kod djece predškolske dobi u 90 posto slučajeva virusne etiologije i terapija je simptomatska. Znači ne treba antibiotik. Antibiotik nije preventivni lijek. Klinički tok bolesti zavisi od virulentnosti uzročnika (sposobnost mikroorganizma da izazove bolest) i stanja organizma djeteta u tom trenutku. Ako temperatura traje duže od tri četiri dana pregled je potreban – pojašnjava Jahić.

Ističe da, kada dijete kašlje, a nema temperaturu, pregled nije potreban, osim u slučaju otežanog disanja (djeca sa opstruktivnim bronhitisom).

- Roditelji su upoznati sa prirodom bolesti, to su djeca koja koriste pumpicu i koja u nekim situacijama zahtijevaju injekcionu terapiju, to su faze pogoršanja – navodi.

Jahić ukazuje na stanja koja zahtijevaju pregled pedijatra.

- Ljekaru treba otići ukoliko temperatura traje duže od tri dana (72 sata), u slučaju temperature i povraćanje, ukoliko se pojave temperatura i osip po koži, u slučaju visoka temperature kod dojenčeta (dijete mlađe od jedne godine) i u slučaju otežanog disanja – navodi.

Pedijatrica savjetuje da se roditelji sa ljekarima konsultuju putem telefona.

- Nazovite pedijatrijsku službu pripadajućeg doma zdravlja. Na sva pitanja odgovor ćete dobiti od medicinske sestre ili od pedijatra. Nema potrebe da u toku noći posjećujete Hitnu pomoć. U Hitnoj pomoći rade ljekari koji reaguju u stanjima kada je ugrožen život, oni spašavaju život, reaguju urgentno i to im moramo omogućiiti. Stanja koja zahtijevaju urgentni tretman: gubitak svijesti bilo koje etiologije, asmatični napad te u slučaju povrede i krvarenja. Hitna pomoć nije služba koja liječi febrilno dijete – savjetuje Jahić.

Jahić je apelovala da se stepen odgovornosti podigne na najviši nivo.

- Sad je trenutak da sve ono što smo vas educirali primijenite. Za svaku dilemu, zabrinutost, pozovite nas. Dat ćemo vam detaljne upute kako reagovati u datom trenutku. Učinimo svi zajedno sve, da zaštitimo našu dječicu, poštujmo i provodimo odgovorno i disciplinovano sve upute Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva bez imalo improvizacije i ličnog stava. Budimo odgovorni – kazala je Jahić.

Pedijatrica savjetuje da svaka kućna apoteka treba da posjeduje antipiretik (Paracetamol sirup, Lupocet čepiće, Ibuprofen sirup, Neofen čepići), probiotik, ORS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.