Riječ je o razornim raketama kratkog dometa koje mogu nositi do 450 kilograma eksploziva. Iako neperspektivne za Oružane snage, ove rakete mogu biti operativne.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović je još prije pet godina upozoravao javnost da su rakete zemlja-zemlja tipa 9K52 Luna još u skladištima kasarne Kozara u Banjoj Luci, iako su još 2010. godine bile planirane za uništenje.

- Tada sam medijima ustupio fotografije na kojima se vide specijalizovana vozila i rakete koje su ograđene žutom trakom što znači da je riječ o bojevim raketama. U slučaju kod raketa Luna radi se o sistemima kupljenim od SSSR-a 1970. godine za potrebe JNA koji imaju domet od 70 km i bojevu glavu od 420 do 450 kg, kalibra 544 mm duge 9 metara i ukupne brzine 3 maha. To su rakete koje nemaju osjetljivih optoelektronskih sklopova za vođenje i sa kojima se gađa po balističkoj ubacnoj putanji. Takvo oruđe može biti spremno za dejstvo za svega 20 minuta, ako nema nepopravljivih mehaničkih kvarova ili problema sa gorivom na samoj raketi – pojašnjava za Faktor Ahatović.

Odgovor tadašnje ministrice odbrane BiH Marine Pendeš je bio da se radi o školskim primjercima rakete i to osam komada i da postoje samo dvije bojeve rakete koje sve zajedno čakaju na uništenje.

- Ministrica je tada kazala da je riječ o školskim sredstvima koja ne podliježu ograničenjima po pitanju skladištenja koja se koriste u Oružanim snagama BiH, iako je rekla da postoje i dvije bojeve rakete i dodala da se na istoj lokaciji nalazi i pet specijaliziranih teretnih vozila raketonosača 9T29M2 ZIL 135 i da su pod fizičkim osiguranjem te da se ta oprema ne može zloupotrijebiti. 

Ukazivao sam na činjenicu da niko godinama ne vodi računa o aktivnostima u kojima oružje koje može biti prijetnja sigurnosti nikako da dođe na red za uništenje. Da sam bio u pravu kada sam ukazao na te stvari govori i podatak da je Predsjedništvo BiH u decembru prošle godine donijelo odluku o njihovom uništavanju, te da su Oružane snage BiH 12. aprila iz skladišta Krčmarice kod Banje Luke, izmjestili ovo oruđe u kasarnu Glamoč zajedno sa bojevim raketama za koje se ispostavilo da ih ima deset umjesto osam i da su sve uglavnom bojeve za razliku od tvrdnje bivše ministrice Pendeš. Izmještanje ovog oruđa je još jedan dokaz da je prijetnja bila moguća – zaključuje Ahatović.

Predsjedništvo BiH je tek na sjednici u decembru prošle godine donijelo odluku o uništenju oružja i municije Oružanih snaga. U odluci je navedeno da će biti uništeno 10 raketa Luna koje su uskladištene na lokaciji Krčmarice u Banjoj Luci zbog toga što su neispravne te kao takve predstavljaju opasnost za OSBiH. Odluka o njihovom uništavanju donesena je jer je prijetila ozbiljna opasnost od detonacije koja bi kao posljedicu imala i ljudske žrtve.

Posljednji put ЈNA je ispalila raketu Luna na vojnom poligonu u Kalinoviku 1990. godine da bi se provjerila njena efikasnost.