navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Je li potrebna treća doza

Pfizerova vakcina neutralizira brazilsku varijantu koronavirusa

Vakcina proizvođača Pfizer i BioNTech uspjela je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koja se ubrzano širi u Brazilu, pokazala je studija objavljena u časopisu "New England Journal of Medicine".

Objavljeno: 09.03.2021. u 08:40
get url
text

Studija navodi da je krv osoba koje su primile Pfizer/BioNTechovu vakcinu neutralizirala umjetnu verziju virusa koja je sadržavala iste mutacije u šiljku koju u sebi ima i visoko zarazna P.1 verzija koronavirusa koja je otkrivena u Brazilu.

Naučnici u studiji navode kako je neutralizirajuća sposobnost bila otprilike jednaka onoj koju je njihova vakcina imala na prethodnu, manje zaraznu varijantu virusa od prošle godine.

Šiljak, kojeg virus koristi kako bi ušao u čovjekove ćelije, primarna je meta mnogih vakcina protiv COVID-19.

U prethodno objavljenim istraživanjima, Pfizer je otkrio kako je njihova vakcina neutralizirala i druge zaraznije varijante virusa, britansku i južnoafričku varijantu, iako se pokazalo da južnoafrička varijanta može smanjiti nivo antitijela koji se stvaraju nakon vakcinacije.

Iz kompanije Pfizer su kazali da vjeruju kako je vrlo vjerovatno da njihova trenutna vakcina štiti protiv južnoafričke varijante virusa. Ipak, planiraju testirati eventualni učinak treće doze vakcine kao i testirati preoblikovanu verziju vakcine, namijenjenu borbi s tom varijantom kako bi se bolje razumjela imunološka reakcija.