open-navfaktor-logo
search
Najavili promjene
Pilav i Hasanović o novom naručivanju u KCUS-u koje (ne)će smanjiti liste čekanja, liječenje i kod privatnika...
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavio je nove usluge ove zdravstvene ustanove u vezi sa informatizacijom i modernizacijom sistema naručivanja pacijenata kroz program e-Narudžbe Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.
27.12.2023. u 15:26
get url
text

VEZANI TEKST - Dr. Zaid: Pacijent više neće ići na KCUS da se naruči, očekujem da Gavrankapetanović poveća broj zdravstvenih usluga

Vršilac dužnosti direktora KCUS-a, prim. dr. Alen Pilav, kazao je kako će olakšati naručivanje pacijenata na specijalističke i subspecijalističke preglede, ali se neće smanjiti liste čekanja. 

- Nažalost u ovoj fazi nećemo moći smanjiti liste čekanja, ali ćemo pacijentima uštediti nepotrebno hodanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, od svoje ambulante, do Kliničkog centra, nepotrebnog nosanja uputnica. Pacijent će dobiti odmah termin, koji će biti transparentan, nema sveski, naručivanja preko ruke, preko štele - kazao je Pilav.

{$galerijaFotografija}

Prema riječima Muamera Kosovca, direktora Zavod zdravstvenog osiguranja KS je prije tri, četiri mjeseca pokrenuo aktivnosti vezane za listu E-naručivanja kroz informacioni sistem. 

- Ovo je prva faza, riječ je o integrisanom sistemu, sve ustanove su obuhvaćene u kantonu. Dugo godina je bilo pretpostavki da postoje nepravilnosti u sistemu naručivanja pacijenata, višestruki su benefiti koje nam ovo nosi. E-naručivanje će biti objavljeno i na web stranici Zavoda, šta sve obuhvata kada je riječ o naručivanju. Pojednostavit će rad i zdravstvenih ustanova - rekao je Kosovac. 

Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, kazao je kako će se truditi da se sve uveže.

- Sad je Kosovac rekao jedan segment koji je već urađen, a drugi će biti otvaranje javno tih listi uz zaštitu ličnih podataka. Mi ćemo ići dalje, sve što se može digitalizirati i uvezati, mi ćemo to uraditi. Uradit ćemo to u kliničkom centru, Općoj bolnici, Patologiji, Citoligiju.

Digitalizirat ćemo usluge, jer je to budućnost i medicine i javne uprave i svega što mi želimo postići da to bude brže, jednostavnije, kvalitetnije, transparentnije.

VEZANI TEKST - U Općoj bolnici u Sarajevu od srijede novi način naručivanja pacijenata za prvi i kontrolni pregled

Pilav je rekao da ovo neće smanjiti liste čekanja. Mi ih ne možemo ukinuti, ali ćemo ih smanjiti. Ne sa novim, nego sa drugim. Brzo ćemo ponuditi drugu smjenu, rad subotom i nedjeljom na svim odjelima. Gdje ima listi čekanja sa prekovremenim satima i mogućnosti prekovremenog rada. Ugovarat ćemo i sa privatnim ustanovama. Želimo reprezentativnu ustanovu, nadam se krajem naredne godine na ovoj istoj konferenciji da ćemo imati značajne rezultate - kazao je Hasanović. 

IMG_20231227_145843.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.