open-navfaktor-logo
search
Šta će biti najesen
Pilav: Šta će se desiti kada se spoje COVID-19 i sezonska gripa, vakcinaciju treba završiti do oktobra
Koronavirus ušao je u naše živote u martu, baš kada je sezonska gripa brojala svoje posljednje dane. Šta nas čeka najesen kada se susretnu COVID-19 i sezonska gripa?  
14.07.2020. u 18:27
get url
text

- Svi strahujemo od toga. Sa sigurnošću možemo kazati da će nam sezonska gripa pokucati na vrata u oktobru. Do tada moramo završiti cijepljenje – kaže prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.  

Nabavka vakcina na teritoriju Federacije BiH je u nadležnosti kantonalnih institucija.

- Za Kanton Sarajevo vakcine nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja. Zbog pandemije koronavirusa već se krenulo u taj posao. Formirana je komisija u kojoj su i dva predstavnika zdravstvene struke. Mi smo sugerisali da se zbog kompletne situacije izazvane koronavirusom nabavi veći broj vakcina nego inače. Želimo obuhvatiti što veći broj ljudi koji pripadaju rizičnim grupama, kao što su stariji od 65 godina, hronični bolesnici, zdravstveni radnici… Koliko znam, ove godine će i nadležne institucije FBiH nabaviti vakcine koje će biti podijeljene po kantonima – ističe prof. dr. Pilav.

Kada je u pitanju borba protiv koronavirusa i povećan broj zaraženih u KS, naša sagovornica smatra da situacija nije dramatična te da se ovakvo stanje i očekivalo.

- Najvažnije da nema eksponencijalnog rasta pozitivnih na COVID-19 u KS. Sve je ovo očekivano, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera. U svakom slučaju, kao i million puta do sada, još jednom ću ponoviti da moramo biti odgovorni prema sebi i drugima, pridržavati se svih propisanih mjera jer je koronavirus još nepoznanica za svjetsko zdravstvo – podvukla je prof. dr. Pilav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.