- S obzirom na epidemiološko stanje i situaciju, najviše je u posljednjih 24 sata bilo upita u vezi s povećanim brojem pozitivnih osoba. Mi imamo još dvije potvrde od sinoć, od kojih je jedna bila postportem, od jedne naše sugrađanke koja je nažalost preminula. U posljednjih 48 sati su se povećala epideomiološka žarišta, što znači da već imamo otvorenih četiri ili pet klastera – izjavila je Pilav.

Epidemiolozi u KS, poručila je, rade klasterisanje i povećavaju broj kontakata, a kazala je da je posljednji smrtni slučaj otvorio novi klaster.

- Radi se o jednoj privatnoj kompaniji koja je jutros zatvorena i za 23 osobe je data mjera samoizolacije. Naši epidemiolozi sada ubrzano rade na tome. Ovo je scenarij koji smo mi očekivali – kazala je Pilav.

U prethodnom periodu su Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Ministarstvo zdravstva napravili kompletno informatičko uvezivanje svih zdravstvenih ustanova u KS, uključujući trijažne šatore, mikrobiološke laboratorije i apoteke tako da, tvrdi, postoji mogućnost za potpuno praćenje ljudi koji su u samoizolaciji i praćenje zdravstvenog nadzora.

- U toku je nekoliko testiranja, tako da se ti rezultati očekuju u narednih nekoliko sati. Važno je napomenuti da su u današnjim testiranjima kontakti u vezi s nekoliko klastera koje pratimo – izjavila je Pilav.

Dodala je da je sklopljen ugovor sa mikrobiološkom laboratorijom, u kojoj će se koristiti prostor, aparati i kadar.

- Imamo solidan broj testova, što bi nam moglo pomoći da u narednom periodu idemo sa intezivnijim testiranjem kontakata. To je stvar koju smo mi ovih dana zagovarali i danas praktično riješili – kazala je Pilav.

Naglasila je da trenutno u KS nema hospitaliziranih pacijenata u vezi s koronavirusom, te da se očekuje nova pošiljka testova.

- Kada dođe odgovarajući kontingent testova, prelazimo na strategiju masovnog testiranja. Kako se mijenja epidemiološka situacija u svim zemljama, shodno tome se mijenja strategija testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju testiranja. To se obično dešava kada se u zemlji nađe nekoliko klastera, odnosno nekoliko žarišta, kao što je sad situacija u KS. Mi smo bili spremni za tu situaciju – najavila je predsjednica Kriznog štaba.

Da bi se izbjegao dolazak pacijenata u domove zdravlja, donesena je odluka da se hronične terapije ne propisuju na tri, već na šest mjeseci.Direktor Domova zdravlja KS Mehmed Kulić je kazao da je jučerašnja reanimacija oboljele pacijentice u Domu zdravlja Ilidža bila neuspjela, te da su sinoć poduzete sve higijensko-epidemiološke mjere u tom Domu zdravlja i da je zatvorena ambulanta "u kojoj je krenulo sve to".

- Što se tiče samog slučaja ove pacijentice, ona je nekoliko puta dolazila u Dom zdravlja. Uvijek je bila u tretmanu, imala je terapiju za respiratorne smetnje, kako osnovnu tako i simptomatsku. Međutim, u nekoliko navrata, što decidno stoji u zapisima koje su pravili doktori, nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza niti sa nekim ko je došao sa ugroženog područja niti sa bliskim kontaktom. U više posjeta je provjeravana ta epidemiološka veza koja nije mogla biti nađena - izjavio je Kulić.

Dodao je da je "u našem miljeu" moguće da se postfestum saznaju podaci koji su bili izrazito važni.