U pismu se, između ostalog, navodi kako njegovi potpisnici na ovaj sastanak gledaju sa zabrinutošću.

- Podsjećamo vas da državni službenici i drugi dužnosnici, posebno šefovi neovisnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, tokom obavljanja svojih profesionalnih dužnosti, moraju biti neovisni od političkog uplitanja i suzdržavati se od bilo kakvih radnji koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristranost i posljedično potkopati samu neovisnost institucije koje predstavljaju - navodi seu pismu.

- Mišljenje Evropske komisije naglašava potrebu da javna uprava u BiH postane profesionalnija, nepristrasnija i depolitiziranija. Državni službenici i drugi imenovani dužnosnici na nivou BiH moraju se pridržavati najviših profesionalnih standarda potrebnih za obavljanje svojih dužnosti/funkcija.

Vi ste predstavnici države BiH, a ne predstavnici RS-a. Kao dužnosnici na državnom nivou, morate zastupati sve građane BiH, bez obzira na njihovu etničku i političku pripadnost ili mjesto prebivališta - navodi se u pismu.

Dodaje se kako je važno da najbolje procijene kako održati stvarnu i percipiranu neovisnost i nepristranost.

Stoga je neprihvatljivo i za BiH i za njen europski put učestvovati na političkom sastanku koji ozbiljno ugrožava vašu nezavisnost i nepristranost i njihove percepcije. Vjerujemo da će ubuduće vaši postupci biti u skladu sa vašim obavezama kao predstavnika institucija na državnom nivou i da ćete proaktivno raditi na boljoj budućnosti građana ove zemlje - zaključuje se u pismu.