open-navfaktor-logo
search
"Žena-žrtva rata"
Pismo Predsjedništvu BiH i Inzku: Utvrditi identitet i procesuirati "ruske dobrovoljce"
Udruženje "Žena-žrtva rata" pisalo je danas članovima Predsjedništva BiH, PIC-u i Uredu visokog predstavnika u vezi s obilježavanjem "Dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu.
12.04.2021. u 14:33
get url
text

Udruženje je podnijelo prijavu Tužilaštvu BiH, te zatražilo da se obilježavanje "Dana ruskih dobrovoljaca" zabrani. Također su istakli da se može izvesti zaključak da je i Ruska federacija aktivno učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

- Kao što Vam je poznato, Udruženje "Žena-žrtva rata" je podnijelo prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog najavljenog obilježavanja "Dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu, 12. aprila 2021. godine. Udruženje je zatražilo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zaustave i zabrane navedeni događaj i okupljanje, a kojim se veličaju i glorificiraju ratni zločinci i duboko vrijeđaju osjećaji i život preživjelih žrtava zločina, kao i članova njihovih porodica i malobrojnih povratnika i potencionalnih povratika u Višegrad.

Na osnovu prijave Udruženja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet povodom najave održavanja skupa pod nazivom: "Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu.

Održavanje skupa je najavljeno za ponedjeljak, 12. aprila 2021. godine. Kako se navodi na zvaničnoj web stranici Općine Višegrad, ovaj datum je uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja RS-a.

Opravdanim se postavlja nekoliko pitanja: Po kom pravnom osnovu su ruski borci išli na strana ratišta, uključujući i dolaske na teritorij Republike Bosne i Hercegovine 1992 – 1995.

Nadalje, zašto je nezaobilazno isticanje i zastave i drugih simbola Ruske Federacije na takvim skupovima? Tražimo da nam se objasni i korištenje naziva "ruski". Naime, da li "ruski" znači da ih je poslala država Ruska Federacija? Također, da li se radi o: "dobrovoljcima", "borcima na stranom ratištu" ili "teroristima"? Ako se radi o "borcima na stranom ratištu", onda se argumentirano može izvesti zaključak da je i Ruska Federacija aktivno učestvovala u klasičnoj oružanoj agresiji na suverenu i nezavisnu, međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godine.

Zašto država Bosna i Hercegovina još nikada, diplomatskim putem, nije dostavila Ruskoj Federaciji listu tih ljudi, radi utvrđivanja njihova identiteta i uloge u izvršenju pojedinačnih i masovnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava tokom 1992-1995. na Republiku Bosnu i Hercegovinu, uključujući i zločin genocida nad Bošnjacima. Izuzetno je važno i prijeko potrebno da se pošalje zvanični upit Ruskoj Federaciji o tome kakav je trenutni status takvih osoba.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se utvrdi identitet svih zločinaca, pa i onih koji su dolazili u Republiku Bosnu i Hercegovinu. Umjesto da im se utvrdi identitet i da budu procesuirani, oni još slobodno dolaze na mjesto zločina da bi glorificirali i slavili počinjene zločine. To je nedopustivo i to je još jedno u nizu vrijeđanje žrtava.

Na osnovu pismenih dokaza ruski "dobrovoljci", "borci na stranom ratištu" su bili pod komandom Luke Dragičevića komandanta 2. podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, a kojem se sa još devet optuženih sudi za odvođenje civila iz voza Štrpci dana 27.2.1993.godine (postupak u toku) i još pet optuženih čiji se postupak vodi u Srbiji.

Imajući u vidu navedene činjenice, tražimo od svih relevantnih subjekata, domaćih i međunarodnih, da o svemu navedenom upoznaju i nadležne organe Organizacije Ujedninjenih nacija - stoji u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.