open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Pivić: Ministarstvo pravde RS-a namjerno predložilo Kojića da blokira provođenje strategije
Prijedlog Ministarstva pravde RS-a da Milorad Kojić, predsjednik centra u RS-u za istraživanje rata i ratnih zločina, bude imenovan u Nadzorno tijelo za provođenje revidiranje stragije za ratne zločine – upućen je s očiglednom namjerom da se blokira rad ovog tijela, ocijenio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.
18.02.2021. u 13:08
get url
text

Pivić podsjeća da je predsjednik Haškog tribunala Karmel Agius u februaru 2020. zvanično odbio da dokumentacija tribunala s koje je skinuta oznaka tajnosti bude ustupljena Centru za istraživanje rata RS-a zbog toga što Kojić neprestano pokušava diskreditirati i negirati sudsku praksu Haškog tribunala.

- Potpuno je apsurdno i nedopustivo da Kojić, koji negira presude Haškog tribunala, bude sada osoba koja će pratiti i ocjenjivati kako pravosudne institucije u BiH procesuiraju haške predmete s liste, tj. predmete koje je Haško tužilaštvo usputilo bh. pravosuđu. Ako imamo sve ovo u vidu, posve je jasno da je Vlada RS-a još jednom pokazala namjeru da blokira provođenje revidirane strategije, odnosno da potkopava saradnju sa Haškim tribunalom, što je međunarodna obaveza države Bosne i Hercegovine propisana, između ostalog, vrlo jasno i Dejtonskim mirovnim sporazumom - zaključio je.

Danas je drugi put s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine skinut Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Udruženje žrtava i svjedoka genocida izrazilo je danas protivljenje prijedlogu, odnosno da Milorad Kojić, koji javno negira genocid u Srebrenici, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Podsjetili su i da je Milorad Kojić pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koji su po njegovoj ocjeni 'lažno svjedočili' u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda s ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina. Stoga su zatražili od ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negator genocida i presuda sudova čiji je osnivač Ujedinjene nacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.