open-navfaktor-logo
search
Kaže da ništa nije gotovo
Plenković: Do nedjelje ima vremena da se nametne odluka o izmjeni Izbornog zakona u BiH
Podrška kandidatima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine na Općim izborima 2. oktobra stigla je iz Hrvatske.
28.09.2022. u 20:05
get url
text

U Livno je došao hrvatski premijer Andrej Plenković. Posjeta je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je objavljeno i da je mjesecima razgovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Plenković je u Livnu kazao da nije iznaneđenje da su mjesecima ranije razgovarali sa Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u BiH zbog kojih je trpio kritike iz BiH.

- Da li razgovaramo sa Christianom Schmidtom, da. Da li razgovaramo sa američkom diplomatijom, da. Da li razgovaramo sa talijanskom, njemačkom, francuskom diplomatijom, da. Sa svima razgovaramo, i sa predstavnicima bošnjačkih stranaka u BiH, i to nije tajna. Bilo bi gorteskno da hrvatska Vlada ne razgovara sa visokim predstavnikom u ovakvim okolnostima u cilju da se ispravi nepravda nad Hrvatima - kazao je Plenković, piše N1.

Dao je podršku kandidatkinji HNS-a i HDZ-a Borjani Krišto u utrci za Predsjedništvo BiH i dodao da još ništa nije gotovo i da do nedjelje ima vremena da sa nametne odluka visokog predstavnika o izmjeni Izbornog zakona.

Plenković je tokom boravka u Livnu na predizbornom stranačkom skupu HDZ-a BiH izjavio je kako bi bilo dobro da svaki konstitutivni narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjava Plenkovića objavljena je na zvaničnom Twitter profilu Vlade Hrvatske.

- Bilo bi dobro da svaki konstitutivni narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Siguran sam da bi to pomoglo boljem funkcioniranju BiH i boljim međusobnim odnosima unutar zemlje. Tražimo samo da Hrvati budu ravnopravni, ništa manje ni više - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.