Plenković i ef. Hasanović: Zadovoljni pristupom Vlade RH prema BiH

Objavljeno: 10.01.17 u 16:25

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sastao se sa muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Premijer Plenković i muftija Hasanović
Premijer Plenković i muftija Hasanović

Plenković je kazao da je zadovoljan dosegnutim standardima uređenja odnosa između Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Posebno je naglasio uspješnu provedbu Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa.
- Hrvatski model uređenja odnosa države i Islamske zajednice ocjenjuje se kao primjer ostalim državama na području Evrope - kazao je Plenković, kako je saopćeno iz Vlade RH.

Muftija Hasanović predstavio je rad Islamske zajednice u Hrvatskoj.
- Republika Hrvatska primjer je zajedničkog života, a ne samo suživota, te primjer uključenosti pripadnika Islamske zajednice u društvo. Kultura dijaloga i tolerancije koju je uveo predsjednik Vlade jamstvo je da će se pitanja u društvu rješavati dogovorom - naglasio je muftija Hasanović te dao punu potporu radu Vlade, navodi se u saopćenju.

Razgovaralo se i o aktualnoj migrantskoj krizi te o situaciji u Bosni i Hercegovini.
Plenković je istaknuo još jednom čvrstu potporu evropskom putu Bosne i Hercegovine.
Muftija Hasanović izrazio je zadovoljstvo takvim pristupom Vlade RH i odabirom Bosne i Hercegovine za prvu službenu vanjskopolitičku posjetu predsjednika Vlade RH, dodaje se u saopćenju poslije sastanka.

U Republici Hrvatskoj je, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, živjelo 62.977 muslimana, a Islamska zajednica u Hrvatskoj javna je i samostalna vjerska organizacija građana koji slobodno ispovijedaju islam, temeljeći svoju autonomnost na Zakonu o priznavanju islamske vjeroispovijesti u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji od 27. aprila 1916.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, šef Ureda predsjednika Vlade RH Davor Božinović i Šime Jerčić, direktor Ureda Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama.