open-navfaktor-logo
search
Dubrovnik
Plenković na radnoj večeri s Izetbegovićem, tema Izborni zakon i snažna podrška suverenitetu BiH
Andrej Plenković, premijer Hrvatske, večeras se u Dubrovniku sastao s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na neformalnoj radnoj večeri iza zatvorenih vrata.
10.01.2022. u 21:09
get url
text
Bakir Izetbegović i Andrej Plenković

Fokus susreta je, prema ranijim najavama samog Plenkovića, bila izmjena izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini uoči predstojećih izbora.

Plenković je uoči sastanka rekao novinarima u Dubrovniku da je radni sastanak "nastavak dijaloga".

Izetbegović i Plenković posljednji put su se susreli u decembru u Sarajevu kad je hrvatski premijer boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Plenković o legitimnom zastupanju: Popravljanje "anomalije od 2006." bi okončalo blokade u BiH

- Tema je naravno Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu vlade Republike Hrvatske o njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa - kazao je Plenković uoči susreta sa Izetbegovićem.

Najavio je da će fokus biti "na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod i na situaciju u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prilikom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH".

Plenković je poručio da je to "ono na što ukazujemo godinama".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.