Plenković počeo korigirati stavove o presudi "šestorki": Puni pijetet žrtvama, dio presude poštuje, dio ne

Objavljeno: 04.12.17 u 14:28

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki, ali je nezadovoljna nekim njezinim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

- Vidjeli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu - kazao je Plenković, prenosi Hina.

Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, kazao je Plenković, pogotovo "kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena", objasnio je hrvatski premijer. 

Kazao je da na čelu hrvatskog izaslanstva večeras ide u Mostar "razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, punu sućut prema žrtvama i zločina koji su se dogodili u vezi s ovon presudom, ali i svih ostalih zločina u BiH".

VEZANI TEKSTHrvatski premijer dolazi u Mostar: Hoće li se Plenković pokloniti žrtvama i uputiti izvinjenje

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja" ako neko od advokata pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti. 

VEZANI TEKSTZašto Hrvatska ne može učiniti ništa po pitanju revizije presude "šestorki"?

Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranje cjelokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i "iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu".