open-navfaktor-logo
search
Meksički reditelj
Počasno Srce Sarajeva uručeno Michelu Francu: Nagrada mi puno znači, posebno jer je iz Sarajeva
Michelu Francu, meksičkom reditelju, scenaristi i producentu, večeras je u Ljetnom kinu uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu.
17.08.2021. u 21:11
get url
text

Priznanje je dobio još na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu, ali, zbog pandemije koronavirusa, uručenje je prolongirano.

- Šesti put sam na SFF-u, i svaki put kada pravim film nadam se da će biti prikazan upravo ovdje. Stekao sam mnoge prijatelje i ovdje se osjećam kao kod kuće. Nagrada mi puno znači, posebno jer je u obliku srca i jer je iz Sarajeva - kazao je Franco.  

{$galerijaFotografija}

Nakon svečane ceremonije publika će u okviru Open Air programa moći pogledati njegov film "Novi poredak" koji je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija.

"Novi poredak" je neodoljiva, napeta, distopična drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, film bez daha, prati slom jednog i uspon drugog, mnogo strašnijeg režima.

Podsjetimo, Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film "Daniel i Ana", koji je premijeru imao u sekciji Directors' Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.

Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film. Njegov film "Las Hijas de Abril" (Avrilina kćerka), prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije "Un Certain Regard" na Filmskom festivalu u Cannesu.

Dodjela nagrade Srce Sarajeva, Michel Franco, 17.08.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.