open-navfaktor-logo
search
Pokrenut postupak
Počela provjera diploma ministara u Vladi Kantona Sarajevo
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo jutros je pokrenuo postupak provjere diploma članova Vlade Kantona Sarajevo, tačnije premijera i ministara u Vladi KS.
18.01.2021. u 12:02
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Erduan Kafedžić, direktor Ureda.

- Uzimamo diplome iz njihovog personalnog dosjea, da vidimo šta su završili i krećemo dalje sa postupkom provjere. Potrudit ćemo se zbog visokog javnog interesa da to bude prioritetno – kazao je Kafedžić.

Istakao je da bi postupak provjere trebao biti okončan u roku od mjesec dana.

Podsjećamo, prilikom imenovanja Vlade Kantona Sarajevo jedno od pitanja koje se postavilo jeste i to koji je fakultet završio ministar saobraćaja Adnan Šteta, koji je i u ranijem mandatu obavljao ovu funkciju.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić je na sjednici prije imenovanja nove Vlade upitao šta je Šteta po struci, koji je fakultet završio i na kojem univerzitetu je diplomirao.

VEZANI TEKST - Ne zna se gdje je Šteta diplomirao, a magistrirao je na privatnom PIM Univerzitetu u Banjoj Luci

Svi ministri kao i premijer u Vladi Kantona Sarajevo su imali tačno navedene fakultete i univerzitete na kojima su diplomirali osim Štete.

Međutim, iz Vlade KS poslali su biografiju ministra Štete gdje je navedeno kako je 2018. godine magistrirao u Banjoj Luci, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta za poslovno inžinjerstvo i menadžment Banja Luka (PIM Univerzitet).

Da li ta stavka u njegovoj biografiji znači da je na istom fakultetu i diplomirao ostala je nepoznanica.

Preostaje da se sačekaju rezultate provjere koju će izvršiti Ured za borbu protiv korupcije kako bi se imali precizni podaci o valjanosti diploma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.