open-navfaktor-logo
search
Tri vezane sjednice
Počela sjednica Predsjedništva BiH: Na stolu "mini Šengen", Kosovo i ambasada u Izraelu
Počela je redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj će se, kako je to najavio predsjedavajući Šefik Džaferović, razmatrati šest tema.
17.09.2020. u 11:17
get url
text

Pitanja koja će Predsjedništvo BiH razmatrati su pandemija koronavirusa, put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, realizacija Programa reformi koji je dostavljen NATO-u, ilegalne migracije i trgovina ljudima, te inicijativa o ulasku BiH u "mali Šengen".

- Članovi Predsjedništva, koliko ja vidim, nemaju ništa protiv da se razmotri ta ideja. Imaju različite poglede šta bi to u osnovi moglo da bude. Ja spadam u red onih koji smatraju da se to treba dobro izučiti, da vidimo šta to sve skupa treba da znači i da ne treba da bude niko od nas protiv slobodnijeg protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, ali to svakako ne može biti neka posebna asocijacija, niti može biti zamjena za naš evropski put – izjavio je Džaferović nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH.

Nakon redovne, predviđeno je i održavanje čak dvije vanredne sjednice, jedna koju je zatražio Milorad Dodik, te druga koja je zakazana na zahtjev Željka Komšića.

Dodik je, podsjetit ćemo, zatražio izjašnjavanje Predsjedništva BiH o mogućnosti premještanja ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem. S druge strane, Komšić je zatražio održavanje sjednice na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

U srijedu je Dodik najavio da će na današnjoj sjednici zatražiti minutu šutnje povodom smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, koji je, podsjetit ćemo, preminuo u utorak od posljedica koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.