open-navfaktor-logo
search
Općina Stari Grad
Počelo prinudno uklanjanje kioska Turističke zajednice KS
Prinudno uklanjanje bespravno postavljenog kioska privremenog karaktera, čiji je investitor Turistička zajednica Kantona Sarajevo, počelo je jutros u 7.30 sati, saopćili su iz Općine Stari Grad, čija Služba za opću upravu i inspekcijske poslove radi na demontaži ovog objekta.
05.11.2021. u 11:05
get url
text

- Naglašavamo da se radi demontaža objekta na način da se maksimalno sačuva konstrukcija i deponuje na adekvatnu lokaciju gdje će biti fizički zaštićena od eventualnih oštećenja. Turistička zajednica KS će, kao investitor objekta, imati rok od godinu dana za preuzimanje objekta - dodaje se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Uklanja se kiosk Turističke zajednice od 250.000 KM

Iz Općine Stari Grad su istakli da je ovom privremenom objektu, koji već tri godine nije stavljen u rad, 25. januara ove godine isteklo odobrenje o privremenom postavljanju koje je izdala nadležna općinska služba.

- Turistička zajednica KS nije podnijela novi zahtjev za postavljanje objekta, te je urbanističko-građevinski inspektor, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, Zakonu o inspekciji i Odluci o postavljanju privremenih objekata donio rješenje o uklanjanju. 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu u dva navrata tražila produženje roka obećavajući da će objekat biti stavljen u funkciju. Prvi rok koji im je postavljen bio je 4. septembar, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić produžio rok za još deset dana. Po isteku tog roka, traženo je novo produženje za još deset dana, te im se izašlo u susret i rok produžen sve do 31. oktobra. Turistička zajednica KS nije ispoštovala nijedan postavljeni rok, niti dogovor - ponovili su iz Općine Stari Grad.

Napomenuli su da je urbanističko-građevinski inspektor 1. novembra u ponovnom postupku donio rješenje kojim se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo nalaže da odmah ukloni kiosk, namijenjen za turistički info centar, dok je 3. novembra donesen Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja.

- Ostavljen je rok od 24 sata. Kako investitor nije postupio prema rješenju, objekat se danas uklanja prinudim putem od strane Općine Stari Grad Sarajevo - dodaju iz Općine.

{$galerijaFotografija}

Kiosk, Inspekcija, Stari Grad, 05.11.2021
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.