open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeo sastanak u Sattlerovoj rezidenciji: Stigli Varhelyi, Čović, Izetbegović, Dodik
Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovni, i Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, organizirali su večeras sastanak u Sattlerovoj rezidenciji, na koji su stigli bh. politički lideri. 
24.11.2021. u 19:47
get url
text

Na sastanak su stigli Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a. 

VEZANI TEKST - Varhelyi: Povlačenje entiteta RS iz institucija udaljava BiH od evropskog puta

Nije zvanično rečeno koji je tačno povod, ali je za pretpostaviti da je u pitanju blokada institucija Bosne i Hercegovine koju provode parlamentarne stranke iz bh. entiteta Republika Srpska, te najavljeno povlačenje saglasnosti RS-a iz odluka o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. 

Uoči sastanka niko nije želio dati izjave. 

Napomenimo da je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi danas stigao u dvodnevnu radnu posjetu našoj zemlji. U Sarajevu je održao niz sastanaka sa političkim liderima, predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine te opozicije, a potom je u poslijepodnevnim satima otputovao u Banja Luku na sastanak sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i, ponovo, sa Miloradom Dodikom. 

{$galerijaFotografija}

Večera, Rezidencija ambasadora EU, 24.11.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.