Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedora, a izbori će biti održani 12. decembra.

VEZANI TEKST - Procurile fotografije: Da li je gradonačelnik Prijedora pio tablete pa povraćao, snimao i selfie?!

Iz Koalicije "Pod lupom" saopšteno je da će pratiti izborni proces na svim biračkim mjestima u Prijedoru, rad Gradske izborne komisije Prijedor, te u slučaju potrebe i rad Glavnog centra za brojanje u Sarajevu.

"Koalicija 'Pod lupom' će za prijevremene izbore u Prijedoru pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Prijedor. Posmatrači/ice koalicije će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da prema Upustvu o rokovima izbornih nepravilnosti za održavanje prijevremenih izbora za Gradonačelnika Grada Prijedor, danas počinje izborna kampanja u Prijedoru koja podrazumijeva medijsko predstavljanje političkih subjekata, tj. neposredno obraćanje političkih subjekata putem elektronskih medija.

Za učešće na prijevremenim izborima CIK BiH je ovjerila 16 političkih subjekata i to 11 političkih stranaka i 5 nezavisnih kandidata koji će u narednih 15 dana u skladu sa pravilima utvrđenim Zakonom, moći organizovati aktivnosti da bi stekli podršku birača za predstojeće izbore.

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović zvanično podnio ostavku

-Pozivamo sve političke subjekete da izbornu kampanju vode u mirnom okruženju, u skladu sa demokratskim principima i poštujući pravila ponašanja u izbornoj kampanji propisana Izbornim zakonom BiH - poručili su iz Koalicije "Pod lupom".

Naveli su da građani i građanke mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža Koalicije "Pod lupom".