open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Skupštine TK
Podnio ostavku: Žarko Vujović o napuštanju SD-a, vlasti u TK i ideji socijaldemokratije
Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona i predsjednik Gradskog odbora Socijaldemokrata (SD) BiH u Tuzli, podnio je ostavku na stranačke funkcije i zatražio brisanje iz stranačkog članstva.
01.07.2022. u 21:24
get url
text

Na sjednici Predsjedništva SD-a, održanoj jučer, kandidati za nosica liste ove stranke za Tuzlanski kanton, bili su Žarko Vujović i Husein Tokić, a Vujović je, kako sam kaže za Faktor, bio razočaran tokom rasprave i odlučio je da napusti sjednicu.

- Smatram da u lijevoj političkoj partiji, koju sam stvarao i smatram za građansku opciju, nije primjereno izjaviti da u Tuzlanskom kantonu, s obzirom na broj stanovnika koji su Bošnjaci, nema uslova da nosilac liste bude neko ko nije Bošnjak. Na tu izjavu niko nije reagirao, prešlo se preko toga i ja sam osjetio da sam tu za ogledalo, kada zatreba... To ne priliči Tuzli, ideji socijaldemokratije, ispada da je sve privid - rekao je Vujović i dodao da je spornu izjavu dao član Predsjedništva SD-a Aziz Čačković.

Vujović u ovom momentu nije mogao ništa više reći o svom budućem političkom angažmanu, ali je istakao da ostaje dio većine u TK, koju pored SD-a, čine Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

- Puna podrška Vladi TK na čelu s premijerom Iranom Halilagićem, ja ostajem na čelu Skupštine TK, osim ako me ne smijene - zaključio je Vujović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.