open-navfaktor-logo
search
Sportska tuga
Podsjećanje na kultni meč s Litvancima: Samo da se ne ponovi rečenica Edina Avdića
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra odlučujući meč na Eurobasketu.
07.09.2022. u 10:22
get url
text

Bh. tim u posljednjem kolu paklene grupe B odmjerit će snage s Litvanijom. Ako Nurkić, Musa, Halilović, Roberson i društvo zabilježe pobjedu, izborit će narednu fazu i plasirati se među 16 najboljih, a ukoliko parket napuste pognutih glava, spakovat će kofere i nakon grupne faze vratiti se kući.

Pobjede protiv Francuske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, trijumf nad evropskim prvakom Slovenijom, pokazale su da BiH, kada ima svoj dan, može dobiti bilo koga, tako i Litvaniju.

S Litvancima na evropskim prvenstvima već imamo iskustvo igranja ključnih duela.

Zmajevi su nad Litvancima izvojevali trijumf na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine. BiH predvođena Mirzom Teletovićem slavila je 78:72. Teletović je tada u Jesenicama odigrao meč za pamćenje. Rešetao je mrežicu Litvanaca iz svih pozicija, "iz svlačionice", "s parkinga". Njegov 31 poen bio je nedovoljan Zmajevima da prođu u naredni krug. Odlučila je koš-razlika, a BiH je bila jedina reprezentacija na EP koja je ispala u grupi sa tri ostvarene pobjede. Litvanija je otišla do finala, gdje je poražena od Francuske.

- Ovo su najtužnije situacije u sportu. Ovo je sportska tuga. Kada vas svi tapšu po ramenu i kažu dobra utakmica, vi se onda pakujete da idete kući. Odlazimo kući sa tri uzastopne pobjede u ovoj ludoj grupi, ali one nisu bile dovoljne da nastavimo Evropsko prvenstvo - odjavio je u septembru 2013. godine meč komentator Edin Avdić.

Umjesto sportske tuge iz Jesenica, Zmajevima je u Kolnu potrebna sportska sreća i bilo kakva pobjeda, jer koš-razlika u današnjem duelu neće igrati nikakvu ulogu.

Zmajevi nakon četiri imaju dvije pobjede i dva poraza, a Litvanija pobjedu i tri poraza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.