open-navfaktor-logo
search
Faktor u posjeti GRAS-u
Pogledajte kako će od sutra izgledati tramvaji i autobusi, gdje putnici mogu sjediti
Sarajevski GRAS će na sreću i zadovoljstvo mnogih građana Kantona Sarajevo nakon skoro dva mjeseca pokrenuti svoje tramvaje, autobuse, trolejbuse i minibuseve.  
14.05.2020. u 14:09
get url
text

Podsjetimo, od 20. marta s ciljem zaštite zdravlja građana i sprečavanja širenja zaraze koronavirusom COVID-19, Federalni štab civilne zaštite je naredio potpunu obustavu javnog saobraćaja.

Ekipa Faktora posjetila je danas remizu GRAS-a, gdje su vrijedni radnici činili sve da sutra javni saobraćaj u KS profunkcioniše bez ikakvih problema. U autobusima i tramvajima se postavljaju posebne zaštite za vozače, a na sjedišta posebne oznake za sve korisnike. Zaposleni na recepciji nam se žale da im ne prestaju zvoniti telefoni i da građani neprestano zovu kako bi se informisali za nova pravila ponašanja u vozilima, ali i raspored vožnje.

Vremena za odmor nema ni Jakub Kubur, vršilac dužnosti direktora GRAS-a, kojeg smo zatekli sa članovima JU Centar za napredne tehnologije, koji su donirali ovom kolektivu određen broj vizira. Prvi čovjek GRAS-a odvojio je desetak minuta za razgovor i potom se vratio brojnim obavezama.

{$galerijaFotografija}

- Sve su pripreme u završnoj fazi. GRAS je glomazan sistem i nije ga bilo lako pokrenuti nakon skoro dva mjeseca. Sad nam je cilj da građane na pravi način informišemo o posebnim pravilima ponašanja u vozilima. Vozač i i ostalo osoblje pomoći će putnicima da riješe svaki izazov koji se pojavi. Na ovaj način ćemo raditi onoliko vremena koliko nadležni zahtijevaju. Činjenica je da se moraju povećati prijevozni kapaciteti zbog samih uputa koje smo dobili. U svakom vozilu tako će biti iskorišteno oko 20 posto kapaciteta. Tako će u u dugačkim tramvajima biti maksimalno 30 putnika, a u autobusima još manje, zavisno od vozila. Pored vozača, u svakom vozilu bit će po jedan uposlenik GRAS-a koji će usmjeravati putnike kako da se ponašaju u ovim situacijama. Svako vozilo će se dezinfikovati tri puta dnevno. Za sada smo osigurali dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, ali će ih vrlo brzo nestati ako ovako budemo radili. Civilna zaštita Kantona Sarajeva obećala nam je pomoć - kaže Kubur.

{$galerijaFotografija}

Ističe da je najbitnije da svi putnici održavaju socijalnu distancu i da se koristi zaštitna oprema, maske i eventualno rukavice, ali i dezinfekciona sredstva.

- Upućujemo molbu našim sugrađanima da se prilikom korištenja striktno pridržavaju uputa koja su istaknuta na vidnim mjestima u vozilima, ali i na stajalištima. Sve linije GRAS-a od sutra u 6 sati bit će u funkciji. U svakom dijelu Kantona Sarajevo postoji potreba za putovanjem određenih kategorija i nikog ne smijemo ostaviti bez javnog prijevoza. Problem bi mogli biti migranti, ali se nadamo da će one institucije koje se brinu o njima uraditi svoj dio posla. Nikome ne treba dozvoliti da ugrožava sve učesnike u javnom prijevozu i kod nas će svi imati isti tretman. Nadamo se da neće biti incidenata. U slučaju incidenata i sličnih situacija, obavijestit ćemo MUP KS – kaže na kraju vršilac dužnosti direktora GRAS-a.

gras-sarajevo-14052020-MZ.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.