open-navfaktor-logo
search
Problem na osam birališta
Pogrešno evidentirali glasove: CIK pokrenuo postupak protiv biračkih odbora, obratit će se tužilaštvima
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je odlučila pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednika i članova biračkih odbora zbog pogrešnog evidentiranja glasova na osam biračkih mjesta tokom lokalnih izbora održanih prošle godine.
10.06.2021. u 14:19
get url
text
Sjednica Centralne izborne komisije BiH

Također, CIK će se obratiti nadležnim tužilaštvima da daju mišljenje da li ovdje ima i krivičnog djela.

Kako je rečeno na sjednici CIK-a, koja je prenošena i na YouTube kanalu, zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidata SDA na jednom biračkom mjestu u Zavidovićima, pokreće se postupak utvrđivanja odgovornosti protiv predsjednice biračkog odbora Nermine Hodžić.

Zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidata NBL-A-SDA-Zajedno za Ustikolinu, na biračkom mjestu u Foči (FBiH), pokreće se postupak protiv predsjednice biračkog odbora Samire Dedović.

Zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidata SDS-a na jednom biralištu u Bosanskoj Gradiški pokreće se postupak protiv predsjednika biračkog odbora Dragana Ninića.

Problem je utvrđen i na dva biračka mjesta u Gradačcu.

Zbog pogrešnog evidetiranja glasova za sve kandidate SDA, pokreće se postupak protiv predsjednika biračkog odbora Dine Mujkića, te članova Merime Karić, Emine Mahmutović, Ibrahima Huskića i Elvisa Čekića.

Na drugom biralištu u Gradačcu pogrešno su evidentirani glasovi za pojedine kandidate SDA, te se pokreće postupak protiv predsjednice biračkog odbora Selmine Kukuruzović, te članova Eldara Gluhića, Edina Mehića, Ensara Omeragića i Seada Huseinbašića.

U Tesliću, zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidate SNSD-a, pokreće se postupak protiv članova biračkog odbora Radislava Simića, Snježane Šainović, Dalibora Aleksića i Jovice Cvijetić.

I u Kaknju su na dva birališta uvrđene nepravilnosti. Zbog pogrešnog brojanja glasova za pojedine kandidate SDP-a BiH, pokreće se postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednika biračkog odbora Marsela Omeragića, te članova Mirele Kubure, Harisa Čobe, Emira Merdića i Davorke Drijančić.

Na drugom mjestu u Kaknju pogrešno je evidentiran ukupan broj osvojenih glasova po pojedinim političkim subjektima, te se pokreće utvrđivanje odgovornosti za predsjednika biračkog odbora Semina Hasića, i članova Irfana Kasupovića i Irfana Škulja.

Svi ovi zaključci usvojeni su jednoglasno.

- Mi pokrećemo prekršajni postupak, ali iz učinjene radnje se može zaključiti da ima osnova i za izvršenje krivičnog djela izborna prevara. Kako jedino tužilaštvo ima ovlasti to ocijeniti, usaglasili smo se da ćemo obavijestiti tužilaštvo i tražiti mišljenje – kazala je na sjednici Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a.

Dodala je da će u obavijestima tužilaštvima ukazati na potrebu hitnog postupanja, o čemu je zaključak donijelo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.