Srijeda, 06.07.2022.
h

Pojeftinjenje goriva u FBiH može se očekivati u petak

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je novinarima danas u Mostaru kako je "od jutros zaustavljen rast cijena goriva u FBiH", a Ministarstvo je od jutros dobilo više od 150 zahtjeva benzinskih pumpi u kojima traže sniženje cijena naftnih derivata.

Kako je ministar rekao, rok za razmatranje je tri dana, tako da se pojeftinjenje može očekivati u petak, minimalno pet feniga, a maksimalno 10 do 15 po litri.

- Najvjerovatnije da će to biti pet do 10 feninga - rekao je Vujanović.

Distributeri su, prema ministrovim riječima, dali čvrsto uvjerenje da će naći načina kako bi cijene goriva bile snižene.

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao je sastanak s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tema sastanka je bila aktuelna situacija u vezi s poskupljenjem maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama.

Ambicija Ministarstva bila je, istaknuo je Vujanović,  da prometnici naftnih derivata maksimalno preispitiaju načine svoga poslovanja, kalkulaciju izračuna maloprodajnih cijena, aktuelno stanje na svjetskoj berzi u vezi sa cijenom naftnih derivata na berzama kao i politički momenat gdje dominira aktivnost predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

-Ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir daljnje povećanje cijena nafte. Prometnici naftnih derivata su iskazali dobru volju da racionalizacijom troškova poslovanja smanje cijene - rekao je Vujanović, naglasivši da je njihov cilj bio maksimalna racionalizacija troškova poslovanja i maksimalan trud za iznalaženje mogućnosti za korekciju cijene što je manifestirano već prispjelim zahtjevima za smanjenjem cijena.

Vujanović je naglasio da su distributeri svjesni da su građani nezadovoljni zbog cijena naftnih derivata. Ukazao je na to da nisu svi distributeri nafte u jednakom položaju, pa tako i variraju njihove mogućnosti da se smanje cijene nafte. Njihova obraćanja su, tvrdi, da će preispitati sve mogućnosti, tačnije pristupiti "stezanju kaiša" da se vidi to što građani žele da vide, smanjenje cijena.

-Današnji afirmativan sastanak Trumpa i Kima Jing-una je tračak svjetlosti na globalnom nivou da neće se reflektirati negativno, kao što se reflektirao konflikt koji je nastao Trumpovim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma s Iranom - dodao je Vujanović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh