Pokrenut veliki projekat: Tuzla će dobiti svoju prvu operu!

Objavljeno: 15.03.17 u 13:26 Autor: J. B.

Opera "Derviš i smrt" bit će rađena po velikom djelu Meše Selimovića, kompozitor je Asim Horozić, libreto će napisati Nijaz Alispahić, dok bi režiju trebao uraditi Ozren Prohić.

Bosanski kulturni centar iz Tuzle, pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona, producirat će prvu operu u gradu soli.

- Opera je "Derviš i smrt", a kada govorimo o epitetu tuzlanski, govorimo o Meši Selimoviću, Asimu Horoziću i Nijazu Alispahiću, pa i Ozrenu Prohiću koji je sa ovog područja. U ovaj projekat zajedno s nama ući će i veliki broj javnih ustanova iz Tuzle i sa područja TK - rekao je danas direktor Bosanskog kulturnog centra Edis Bajić.

Realizacija ovog velikog projekta počinje već danas. Opera "Derviš i smrt" bit će rađena po velikom djelu Meše Selimovića, kompozitor je Asim Horozić, libreto će napisati Nijaz Alispahić, dok bi režiju trebao uraditi Ozren Prohić.

Dakle, radi se o autorskom timu opere "Zmaj od Bosne", koja je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u ponedjeljak je gostovala u tuzlanskom BKC-u.

- Prema našim željama opera "Derviš i smrt" će polovinom naredne godine imati premijeru u Tuzli - dodao je Bajić.

Kompozitor Asim Horozić kaže da će ovo biti realizacija jedne dugogodišnje želje.

- Postoji jedna nit tuzlanska. Pokušat ćemo sa ovdašnjim kadrom da popunimo ekipu. Radit ćemo u saradnji sa Muzičkom školom u Tuzli, sa njihovim horom i profesorima. Učinit ćemo da se ta djeca, koja nemaju svoju zgradu i uljezi su u školi "Centar", osjete bitnim i važnim - kaže Horozić.

Nijaz Alispahić je daleke 1988. godine u Narodnom pozorištu Tuzla radio dramatizaciju romana "Derviš i smrt".

- Meša je veliki, značajan i problematičan kada je u pitanju ova zemlja i njegov zavičaj. Mi smo ga ovdje vratili u tetar 1988. godine, a ovo sada je veoma važno jer mi tog velikog pisca stavljamo u jedan novi kontekst. Bilo je predstava, monodrama, bio je film, balet, ali nije bilo opere "Derviš i smrt" - kaže Alispahić.