open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Poletio iz Splita za Njemačku: Pilot nestalog aviona Švicarac, putnici dva Nijemca i jedan Hrvat
Danas je u 11:25 sati s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe na širem slunjskom području nestao avion tipa Cessna 182. Avion je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj. U avionu su bile četiri osobe.
29.05.2022. u 17:43
get url
text
HGSS

VEZANI TEKST - Kod Slunja nestao avion sa četiri putnika, teren se pretražuje dronom

Odmah po dojavi u pretragu područja su se uključila 34 policijska službenika među kojima pripadnici specijalne i interventne policije te 28 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji u pretrazi koriste dron.

- Uvjeti na terenu su jako loši i ne možemo koristiti helikoptere. Teren pretražuje više od 60 ljudi. Trenutno pretražujemo zadnju moguću lokaciju na području Slunja, ali sve je relativno i nastavljamo dalje - rekao je za Dnevnik.hr vođa smjene u operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave karlovačke Damir Danilović.

Ranije je Telegram objavio neslužbene informacije da se u avionu nalazilo četvero državljana Mađarske. Po podacima policije, pilot aviona bio je Švicarac, a putnici su bili dvoje državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom. 

Tu je informaciju policija dobila u najavi leta od oblasne kontrole leta Split, rekao je za Novu TV načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

U Facebook grupi za avio fotografe i spottere u Hrvatskoj, 9Aero - Croatian Aircraft Spotters, objavljeni su podaci o letu.

- Šire se indikacije i zasad samo indikacije, da je u okolini Slunja pala Cessna. Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR182 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvijek upitne pouzdanosti, no oni koji su dostupni pokazuju da je avion letio sjeverno na oko 7,000 ft, te kod Slunja napravio zaokret od 360 stepeni koji je završio zabilježenom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti. 

Podaci se gube na oko 4,500 stopa nadmorske visine. Napominjem, podaci su isprekidani, te su brojevi zapravo screenshot stanja koji ne mora biti indikativan za stvarnu situaciju. Vrijeme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku naoblaku i naglo pojačanje snage vjetra iz smjera juga u području pada - piše u objavi.

Cessna FR.182 Skylne RG registarskih oznaka D-EGLF, registrirana je u Njemačkoj, proizvedena je 1979. godine u pogonima francuske tvornice Reims Aviation.

Nestala Cessna u vlasništvu je Air Sports Cluba Bayer Leverkusen e.V. koji ima sjedište na Aerodromu Kurtekotten u Leverkusen. Na svojim web-stranicama u tom klubu navode da imaju 60-godišnju historiju letenja. Navode između ostalim i da je ​uz pilote jedrilica, odjel za motorno letenje najveći odjel avio sportova kluba. Gotovo 100 aktivnih članova provede više od 1000 sati godišnje u šest aviona u vlasništvu kluba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.