open-navfaktor-logo
search
Zaključana kasa
Policija odlučuje o štrajku, ne mogu sipati ni gorivo: U USK ugrožena i socijalna davanja, izlaza zasad nema
Kasa Unsko-sanskog kantona od danas je zaključana, nema zakonskog osnova za bilo kakve transfere i tako će biti dok ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine ili usvojen budžet USK za 2022. 
01.02.2022. u 13:52
get url
text

Ipak, teško da će do toga uskoro doći nakon što je odluka o privremenom finasniranju USK "pala" na sjednici Skupštine Unsko-sankog kantona u ponedjeljak.

Bez ovog dokumenta nema isplata ni plaća budžetskim korisnicima, ali ni ikakvih grantova koji su predviđeni odlukom o privremenom finansiranju, između ostalog za refundaciju za neratne invalide, za hraniteljstvo, za smještaj u ustanove socijalne zaštite, porodiljske naknade, za izdatke za raseljene.

Odluka o privremenom finansiranju USK

Dio izdataka iz Odluke o privremenom finansiranju USK

Iz Sindikata policije Unsko-sanskog kantona najavili su za petak sjednicu svog Upravnog odbora na kojoj trebaju odlučiti o daljnjim mjerama koje podrazumijevaju štrajk upozorenja, javni protest pa do generalnog štrajka ako ovakvo stanje potraje.

- Nisu više u pitanju samo isplate plaća i naknada već je blokirano funkcioniranje MUP-a. Nema sipanja goriva, popravki vozila... Funkcioniranje MUP-a je sad nemoguća misija – kazao nam je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

Skupština USK u ponedjeljak je podržala samo odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, čime je zasad osigurano funkcioniranje zdravstvenih ustanova i plaće zdravstvenim radnicima, mada ne uvećane, kako je bilo dogovoreno.

Muhamed Mahmutović, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH za Unsko-sanski kanton, prokomentirao je da se već godinama radi tako da se do zadnjeg odugovlači sa usvajanjem budžeta, te da su u pitanju političke igre, posebno jer smo sada u izbornoj godini.

Jasmin Musić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK i zastupnik u Skupštini USK, nakon sjednice Skupštine je obrazložio da nisu podržali odluku o privremenom finansiranju USK jer to aktuelna vlast ne zaslužuje. Dodao je da su podržali privremeno finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja jer su SDP i četvorka (zastupnici PoMAK-a, Naše stranke i dva nezavisna) najavili političke promjene i novu vladu.

VEZANI TEKST - Zdravstvenim radnicima u USK omogućene plaće, ali ne i ostalima, je li manjinska vlada opcija?

Podsjetimo da je KO SDA pozvao na formiranje manjinske vlade, u kojoj ne moraju participirati i koju će podržavati.

Razim Halkić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a USK i predsjedavajući Skupštine USK, rekao nam je danas da će razgovori s takozvanom četvorkom biti intenzivirani.

Istakao je da je bez odluke o privremenom finansiranju USK sve stalo. Dodao je da izlaza iz ove situacije zasad nema.

- Izlaz je da SDA podrži odluku o privremenom finansiranju, a druga opcija je manjinska vlada, ali to ne rješava ništa. Imat ćemo nastavak razgovora sa četvorkom o daljnjim koracima – rekao je Halkić.

U međuvremenu se Vlada USK odlučila na to da ovlasti premijera Mustafu Ružnića da informaciju dostavi Uredu visokog predstavnika (OHR) i ambasadama Vijeća za provedbu mira, kako bi oni nametnuli donošenje odluka o privremenom finansiranju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.