open-navfaktor-logo
search
Uvoz ih guši
Poljoprivrednici počeli proteste: Nakon saopćenja zahtjeva, slijedi blokada GP u Bosanskoj Gradišci i Rači
Tačno u 11 sati poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine iznošenjem zahtjeva počeli su proteste na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine.  
28.12.2020. u 11:19
get url
text
Protesti poljoprivrednika
Protesti poljoprivrednika

- Želimo iskazati nezadovoljstvo prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH te radom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca. Ja se nalazim u Bosanskoj Gradišci i ovdje je više od 300 poljoprivrednika uz sigurno stotinjak traktora. Sličan broj je i u Rači. Nakon što se obrate predstavnici udruženja, na obje lokacije formirat će se kolona vozila koja će krenuti prema carinskim terminalima - kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici će 28. decembra blokirati dva granična prijelaza, zatražena ostavka Košarca

Velike količine tržišnih viškova domaće proizvodnje i dalje su neotkupljene. Radi se o čak 15 miliona litara mlijeka koje u ovom trenutku predstavlja višak u BiH. Također, 20.000 tona goveđeg mesa nema svoje mjesto na tržištu.

Poljoprivrednici predlažu uvođenje prelevmana i carina čime bi se, smatraju, u značajnoj mjeri doprinijelo zaštiti domaće proizvodnje i smanjenju uvoza. Naglašavaju da Vijeće ministara BiH u skladu sa nadležnostima koje ima može donijeti mjere kojim bi se zaštitilo domaće tržište.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.