open-navfaktor-logo
search
Mogući protesti i blokade
Poljoprivrednici razočarani odlukom VMBiH: Uvozni lobi jači od države
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osuđuje stav pojedinih članova Vijeća ministara koji su na jučerašnjoj sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.
09.02.2021. u 08:38
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH: Razmatrano povećanje osnovice plaća za uposlenike u državnim institucijama 

- Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od uvoznih lobija. Razočarani smo pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta - naveli su u saopćenju iz Udruženja poljoprivrednika FBiH, ocjenjujući da je uvozni lobi jači od države.

Dodaju da će narednih dana održati vanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će donijeti odluku o našim daljnjim koracima.

- Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. februara naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prijelaza, a razmotrit ćemo i proteste ispred zgrade Vijeća ministara - saopćili su.

Kako je saopćeno jučer, Vijeće ministara BiH sa sedam glasova za i tri protiv nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.