Ono što se stoljećima pokušava riješiti, mediji u susjednoj Srbiji su uspjeli riješiti jednim tekstom. Tradicionalno zategnuti odnosi između šiitskih i sunitskih muslimana su za potrebe srbijanske propagande, pripremljene u tamošnjim obavještajnim kuhinjama, iznenada postali tako harmonični da su njihovi najkonzervativniji predstavnici sinhronizirano djelovali u Bosni i Hercegovini.

Naime, beogradske Večernje novosti su od "diplomatskih izvora u Sarajevu" saznale da se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za vrijeme agresije na BiH susretao sa nedavno ubijenim iranskim generalom Qassemom Soleimanijem, te da je Soleimani bio prisutan dok su mudžahedini "likvidirali Srbe odsijecajući im glave". Isti "diplomatski izvori" su otkrili Večernjim novostima da je Soleimani u BiH boravio na lokacijama na kojima su boravili i pripadnici odreda "El mudžahedin".

Dakle, "diplomatski izvori iz Sarajeva" su beogradskom mediju, čiji tekst su po automatizmu prenijeli i mediji iz bh. entiteta RS, otkrili da se šiitski general, kojeg je šira svjetska javnost upoznala kroz njegovu borbu protiv sunitske takozvane Islamske države, u BiH ratovao rame uz rame sa sunitskim vojnim formacijama, koje isti ti mediji uporno nastoje predstaviti kao preteču tzv. Islamske države.

Svoju propagandnu vratolomiju Večernje novosti krunišu tezom da se sve to odvijalo pred očima aktuelnog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, čije se političko djelovanje, očigledno, nimalo ne sviđa "diplomatskim izvorima iz Sarajeva", odnosno srbijanskim obavještajno-političkim krugovima koji već duži vremenski period posredstvom "diplomatskih izvora iz Sarajeva" medijima plasiraju "šokantne informacije" o Džaferoviću, ali i drugim osobama i institucijama koje su imale ili danas imaju važnu ulogu u očuvanju BiH.

Do redakcije Večernjih novosti je, podsjetit ćemo, prije nešto manje od mjesec procurio "tajni dokument švicarske obavještajne službe", a u kojem se navodi da je, primjera radi, za masakr na Markalama u Sarajevu odgovorna Armija RBiH, dok je genocid u Srebrenici "prevara". U zastupanju te teze nije ih omeo ni oštar demant švicarske Federalne obavještajne službe (FIS).

- Izvještaj FIS-a koji je spomenut u tekstu ne postoji i stoga predstavlja lažnu vijest. Demantiramo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obavještajnom izvještaju i distanciramo se od njega - navode iz FIS-a.

Ukoliko su srbijanski mediji u stanju izmisliti izvještaje institucija, koje su u prilici demantirati postojanje takvih izvještaja, nije teško zaključiti da li su spremni izmisliti informacije "diplomatskih izvora iz Sarajeva".

Izostanak racionalnog uporišta za "šokantne informacije", koje se već tri decenije plasiraju u javnost s ciljem relativiziranja, negiranja ili pravdanja zločina počinjenih u BiH, kreatorima srbijanske propagande sve to vrijeme ne predstavlja nikakvu prepreku da nastavljaju sa takvim djelovanjem, te kreiraju narativ kojim se nastoje revidirati historijske i sudskim presudama utvrđene činjenice, ali i sprečava normalizacija odnosa u BiH i regionu. Meta tih dezinformacija, što je čak eufemizam za teze koje plasira srbijanska obavještajno-politička kuhinja, gotovo su bez izuzetka osobe koje stoje na putu ostvarenju njihovih ciljeva u BiH, a nije teško pretpostaviti da je Džaferovićev angažman na NATO putu BiH jedan od motiva za vezanje njegovog imena u isti kontekst sa Soleimanijem i "mudžahedinima".