open-navfaktor-logo
search
Revizija BHMAC-a
Pomoćnik direktora nije vratio službeno vozilo u firmu pa mu ga ukrali zajedno sa saobraćajnom u njemu
Suprotno pravilnicima, pomoćnik direktora Centra za uklanjanje mina (BHMAC) je nakon službenog puta parkirao službeno vozilo ispred mjesta gdje stanuje i u njemu ostavio saobraćajnu dozvolu. Vozilo je tu i ukradeno, ali iako je bilo kasko osigurano, odbijen je zahtjev za naknadu štete upravo jer nije priložena originalna saobraćajna dozvola.
31.07.2022. u 20:48
get url
text
BHMAC sjedište

Ovo je navedeno u revizorskom izvještaju o radu Centra za uklanjanje mina u prošloj godini.

Revizori su ukazali da je pravilnicima precizno definirano da se dva ključa i saobraćajna dozvola službenog vozila čuvaju zaključani kod čuvara prije i poslije upotrebe. Svi zaposleni su dužni vozilo parkirati na na predviđenoj lokaciji i vratiti ključeve nakon svakog radnog zadatka.

Također, pomoćnici direktora nemaju pravo na korištenje službenog vozila 24 sata dnevno. Ipak...

- U 2021. godini pomoćnik direktora je 9. septembra prijavio nestanak službenog vozila marke "škoda octavija" (2018. godište), a koji je prethodnog dana koristio za službeni put u zemlji (za koji je izdat putni nalog). U trenutku otuđenja vozilo se nalazilo na adresi stanovanja pomoćnika direktora. Policija je izvršila uviđaj i sačinila zapisnik. Predmetno vozilo je bilo kasko osigurano. Nakon podnošenja zahtjeva za naknadu štete isti je odbijen od osiguravajuće kuće, uz obrazloženje da uz ostalu potrebnu dokumentaciju nije priložena i originalna saobraćajna dozvola, odnosno potvrda o registraciji (prema dobijenim informacijama ista je bila u vozilu u momentu otuđenja) – piše u revizorskom izvještaju.

BHMAC se obratio na više adresa, konačno i Ministarstvu pravde BiH tražeći mišljenje i upute za postupanje u vezi s utvrđivanjem postojanja materijalne odgovornosti imenovanih lica za štetu nastalu instituciji. Do okončanja završne revizije u maju ove godeine nisu bile poduzete daljnje aktivnosti o ovom pitanju.

Ukupno je za upotrebu službenih vozila u 2021. godini BHMAC potrošio oko 245.500 KM, a na raspolaganju su imali tri službena i 53 specijalizovana vozila.

Revizori su utvrdili određene nedostatke u njihovoj upotrebi, između ostalog su u nekim putnim nalozima više puta prepravljani podaci o kilometraži, a u nekim slučajevima se nije slagalo krajnje stanje pređenih kilometara na kraju jednog dana s početnim stanjem idući dan pa je zabilježen "nestanak" 70 kilometara.

Uočeno je i da službena auta tokom augusta, koji je obično mjesec godišnjih odmora, nije bio evidentiran na parkinzima.

- Također smo uočili da u augustu 2021. godine značajan broj vozila nije bio evidentiran u listi parkiranih vozila iako je internim pravilnikom precizno definisana odredba o parkiranju službenih i službenih specijalizovanih vozila – istakli su revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.